Zwaluwstaart zaag restauratie

Op een rommelmarkt een mooie zaag gevonden en aangeschaft voor slechts 2 euro. Eenmaal thuis bleken er ook nog eens 9 reserve bladen bij te zitten. Aan de zaag was nog wel wat werk omdat het wel wat vochtig gelegen heeft. Dit had wat kleine schade gegeven en wat roest. Kortom, blij met een leuke klus en straks een perfect zaagje.

zwaluwstaart zaagje restaureren (1)

Het zaagje zoals ik deze heb uitgepakt. De verf valt er af wanneer je deze beet pakt en het handvat is zeer grof en splinterig. Voor 2 euro mag ik zeker niet klagen omdat het allemaal wel heel solide aanvoelt.

zwaluwstaart zaagje restaureren (2)

Dus is het ook nog een oud zaagje uit de tijd van onze fijne Gulden. Of in dit geval Duitse Marken. Het merk Kupplungswerk ken ik niet. Maar ze maken goede gereedschappen.

zwaluwstaart zaagje restaureren (3)

Het handvat los gehaald en nu is goed te zien dat alles best grof is, schuren met schuurpapier tot alles glad is en dit kan gelakt worden. Het handvat is wel groot genoeg voor mijn handen die altijd een wat groter handvat willen. Ook fijn dus.

zwaluwstaart zaagje restaureren (4)

Het zaagframe. Helemaal schoongemaakt en gepolijst. Op het onderste deel staan nog stempelstrepen in. Daardoor buigt het metaal als het ware. Doordat dit bij beiden delen het geval is, klemt deze goed en blijft de zaag mooi recht.

zwaluwstaart zaagje restaureren (5)

Alles is klaar en kan in elkaar gezet worden. De zaagbladen zijn ook schoongemaakt en gepolijst. De overige bladen heb ik ook schoon gemaakt en gepolijst maar dan in de olie gewreven en in bakpapier met ook daaraan olie weg gelegd. Dit ter bescherming. Het zaagje kan nu in elkaar gezet worden.

zwaluwstaart zaagje restaureren (6)

Het metalen ringetje is vervangen voor een nieuwe die wat mooier past door mijn schuurwerk hieraan. En mooi zwart gemaakt. De zaag is in elkaar gezet en ook met wat olie ingewreven ter bescherming. Dit omdat deze gebruikt gaat worden wel zeer dun zodat deze eigenlijk ook niet meer afgeeft. De liniaal laat zien hoe groot het zaagje is.

Voor 2 euro en een uurtje werk vind ik dit een zeer geslaagd zaagje geworden. En kan nu ik deze een aantal keren gebruikt heb alleen maar zeggen dat ik het toch wel een zeer fijn zaagje vind wat tot mijn favoriete gereedschap zal behoren.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.

%d bloggers liken dit: