Kleine waterpas

Ik heb meerdere waterpassen. Dat wil zeggen, verschillende lengtes en soorten. Ik heb deze voornamelijk gekregen of gewoon op een rommelmarkt gekocht. Deze heb ik van een collega op het werk gekregen. Hij had deze niet meer nodig. Het is een moderne waterpas maar wel van hout gemaakt. Tijdens het nameten bleek deze iets uit het midden te zitten. Tijd voor een update voor deze waterpas. Het bijzondere van deze waterpas is wel de maat. Makkelijk en klein voor in huis te gebruiken tijdens kleine klussen. Voor mij dus wel een aanwinst in mijn gereedschapskist.

simpele-waterpas-verbeteren-1

Het is een moderne waterpas die machinaal is gemaakt. In een stukje boxhout vast gelijmd en voorzien van een uitgepondste metalen plaat. Nadat deze ik deze controleerde bleek dat het kleine waterpasje niet geheel goed in het hout zat waardoor het dus net niet waterpas aangeeft. Daarom zal het wat aangepast moeten worden.

simpele-waterpas-verbeteren-2

Dus eerst maar eens kijken hoe alles in elkaar zit. Het glas van de waterpas zit vast gegoten met een epoxy hars die erg hard is. De kans dat het glas breekt is dan ook erg groot. De waterpas zuiver afstellen zal dan ook op een andere manier moeten gebeuren. Het metalen sluitschildje plaats ik niet meer terug.

simpele-waterpas-verbeteren-3

Als eerste zaag ik een stukje beuken hout op maat van het schildje en het kijkvenster word netjes schuin afgewerkt. Dit houten schildje is net iets kleiner dan het gat waar deze in valt. Het metalen schildje kan nu weg gegooid worden.

simpele-waterpas-verbeteren-4

Omdat ik het mooi vind verlijm aan de kopse kanten een fineren strook donker noten hout. Straks wanneer ik dit schildje in de waterpas zet blijft het donkere fineer afsteken tegen de rest van het hout. Hierdoor is het optisch mooier vind ik.

simpele-waterpas-verbeteren-5

Nu het nieuwe houten schildje in de waterpas gezet is kan de waterpas afgewerkt worden. Voordat ik deze afwerk zal ik deze eerst goed afstellen. Door een doorzichtige waterslang in een u te houden ontstaan er twee lijnen van het wateroppervlak in de buis. Daarmee kan gekeken worden of de waterpas goed is. Door van de onderzijde wat hout weg te vijlen word de waterpas iets schuin. Dit valt op het oog niet op. Maar daardoor is de waterpas wel zuiver.

De waterpas word afgewerkt met een blanke harde lak. Matte lak zorgt ervoor dat er geen glans ontstaat. De kijkvensters heb ik wit geschilderd om zo de lichtinval goed te houden. Daardoor is de waterpas makkelijker af te lezen.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.

%d