Ugears Draailier

Een bouwpakketje maar dan anders. Geen lijm nodig en enkel een schuurpapiertje om alles netjes af te werken. Uren bouwplezier en nog een werkende Draailier op de kop toe. Ugears heeft een heel arsenaal aan verschillende insteek bouwpakketten van hout. Dit zijn functionerende bouwpakketten zoals auto’s, treinen en deze draailier. Ik wilde dit graag eens een keer proberen. Gewoon omdat het er zo mooi uitziet. Hoe dit pakket in elkaar gezet word laat ik hieronder zien. Veel plezier.

De doos zoals deze aangeschaft word. Netjes ingepakt met een mooi doorzichtig stukje er in zodat je kunt zien wat er in zit. Laser gesneden hout.

De houten plaatjes waar alles uit gesneden is. Het hout zit nog wel met hele kleine stukjes verbonden aan de plaat. Zo blijft alles mooi geordend op zijn plaats. Er zit wel een uitdaging in om ze netjes los te maken. Geduld is hier wel op zijn plaats.

Natuurlijk moet je ook weten hoe je het allemaal in elkaar steekt. Daarvoor zit er een mooie uitleg in het boekje waar deel voor deel uitgelegd is en zeer duidelijk is.

Er zit zelfs een hamer bij geleverd. Moet je natuurlijk wel zelf in elkaar zetten. Gelukkig is dit net heel veel nodig. Maar ik moet zeggen, het is een stevig hamertje die uitstekend dienst doet voor dit model.

Nu alle voorbereidingen zijn gedaan kan de bouw van de draailier zelf beginnen. Als eerste moet het wiel dat tegen de snaren loopt gemaakt worden. Wanneer dit gemaakt is, weet je eigenlijk gelijk hoe het gehele model in elkaar gestoken moet worden.

De kast waar het wiel in draait. Doordat er was bij geleverd is moet het asje en het houten lagertje in de was gesmeerd worden. Dit levert een verbluffend soepel werkend wiel op. Draait best goed.

Een stukje van het binnenwerk. Gewoon omdat het kan. Een planeetair tandwiel stelsel met zonnewiel en volgers. Waarom? Denk gewoon omdat het mooi is. En ik moet zeggen het ziet er ook best wel mooi uit wanneer het model klaar is. Maar dat is voor later.

De klankkast waar alles ingebouwd moet worden. Ook hier weer de draaiende delen met de was insmeren en alles draait erg soepel.

De brug waar de snaren in komen te zitten. Mooi versierd en voorzien van haakjes voor de snaren te blokken/heffen. Dan kun je daarna kiezen of je 1 of 2 snaren gebruikt. De 1e snaar is voor de tonen en 2e snaar is een droon. Dus klinkt mee wanneer het wiel gedraaid word in de gestemde toon.

De kam word op het klankbord gemonteerd samen met een versteviging die mooi versierd is.

Soms moeten er onderdelen gemaakt worden die je nog even niet nodig heb. Deze tandwielen en het scharnier zijn goede voorbeelden.

Nu kunnen alle onderdelen samen met het scharnier en tandwielen in elkaar gezet worden. De klankkast is dan ook bijna klaar.

Om de vorm wat sierlijker te maken en natuurlijk als stevigheid de zijkanten. Deze worden gemaakt van boogjes die via een soort klik mechanisme in het slotgaatjes geklikt worden. Dit geeft de draailier wel een mooi uiterlijk moet ik zeggen.

Een foutje in het model ontdekt. Niet overkomelijk en heeft verder ook geen gevolgen als je dit verkeerd in elkaar steekt gelukkig. Maar nr. 66 en 67 staan in het voorbeeld andersom dan op het houten plaatje. Even goed kijken dus.

Een kleine tip. Wanneer in de tandwielen asjes gestoken moet worden. Is een stukje hout waar een tandwiel in gezeten heeft en kleiner is. Handig om het tandwiel op te leggen. Nu kun je meer gelijke kracht zetten zonder dat er iets breekt. Natuurlijk wel voorzichtig blijven doen.

De toetsen en de tandwiel die aangedreven worden door tandwielen. Deze tandwielen worden straks gebruikt in de hals.

De hals bestaat uit een aantal bijna gelijke plaatjes hout waar tandwielen in aangebracht zitten. Een briljant idee om zo de snaren op te kunnen spannen zonder dat ze los lopen en de lier dus toonvast blijft.

Omdat de hals over het klankbord is geplaatst komen de toetsen hier ook in. Kijk goed of alles goed op de plaats zit op dit moment. Hierna is het eigenlijk niet meer los te halen zonder schade te maken aan het instrument.

De toetsen worden geplaatst en op zijn plek gehouden door een elastiekje. Nu heb ik hier wel mijn bedenkingen bij. Hoelang blijft dit goed. Elastiek vergaat best snel. Er zijn er 3 geleverd in de verpakking en zijn niet allemaal nodig.

Nu ook de stempennen en kleine laatste ornamenten enz gemonteerd zijn is de hals ook klaar. Tijd om de twee losse delen aan elkaar te monteren. Het monteren op de klankkast is best makkelijk. En staat perfect aangegeven alleen de “klak” die beschreven staat heb ik helaas niet gehoord. Maar de constructie is wel heel erg stevig.

Nu de twee delen aan elkaar gemonteerd zijn en de snaren geplaatst kan het instrument gestemd worden. Er is een online uitleg die in het boekje aangegeven staat. Dit is handig en ook qua uitleg zonder kennis van zaken op te volgen.

Kortom, het instrument is klaar. En na een paar keer opnieuw gestemd te zijn klinkt het instrument best aardig. Doordat alles zo strak in elkaar gestoken zit zitten er ook geen rammels bij. Dit had ik wel verwacht.

Een leuk bouwpakketje waar je toch wel een aantal uren mee zoet bent. En leuke afwisseling en geeft een sierlijk object in huis. Ik heb inmiddels soortgelijke kopie exemplaren gezien die goedkoper zijn. Laat deze aub staan en koop voor het weinige verschil originele Ugears. Dit past goed en klinkt aardig. (voor zover dit kan natuurlijk)

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.