Leren munten portemonnee

Als wij onderweg zijn hebben wij graag altijd wat muntjes bij ons. Gewoon voor parkeren, wc gebruik enz. Wij hebben hiervoor ook een potje staan in huis met wat los geld. Wanneer wij dan weg gingen had ik het los geld altijd in mijn zak. Maar echt handig vond ik dat niet. Om die reden heb ik wel eens gezocht naar zo’n ouderwets kleine portemonnee. Ik vond het alleen jammer dat ze vaak erg duur waren als ik ze tegen kwam. En heb ik besloten er zelf één te ontwerpen. En dit bleek eigenlijk makkelijker te zijn dan gedacht.

munten-portemonnee-1

Als eerste een ontwerp bedacht en dus kan er een mal gemaakt worden. I heb een ronde portemonnee in gedachten die dubbel gevouwen kan worden zodat deze dicht zit.

munten-portemonnee-2

Door een ronde vorm als afteken mal te gebruiken zoals ik in de eerste foto liet zien. Door dan deze mal van een gat te voorzien die met de ronde vorm mee loopt heb ik als het ware een de vorm zoals de portemonnee gaat worden. Ik denk dat de foto’s voldoende laten zien om een idee te krijgen.

munten-portemonnee-3

De omtrek van de mal neem ik twee keer over op het leer. Dan kan de opening in 1 meegetekend worden. Dit zal straks de voor en achterkant van de portemonnee gaan worden.

munten-portemonnee-5

Ik heb beiden zijde leer nu uitgesneden en natuurlijk de opening. Het ronde gat is de opening van de portemonnee straks.

munten-portemonnee-6

Omdat ik de portemonnee dicht wil houden met een druk knoop heb ik deze er nu eerst op geslagen. Omdat dit de binnenzijde is heb ik deze een klein stukje korter gesneden omdat deze dan even groot is als de buitenzijde van de portemonnee. Doordat ik deze ook wil kunnen opvouwen is de vouwlijn met een bot mes in gekerfd en na het dubbelvouwen met een hamer plat geslagen. Dit maakt het makkelijker om het leer goed dicht te vouwen.

munten-portemonnee-7

De delen worden voordat ik verder ga eerst verlijmd. Dit maakt het allemaal steviger en makkelijk om straks verder vast te stikken met naald en draad. Ik gebruik hier Bison kit voor. Dit word dan dun aan beiden zijde aangebracht en moet eerst even drogen voordat ze samen verlijmd kunnen worden. Let op, wanneer beide delen elkaar raken zit het ook gelijk vast. Er is dus één kans om de delen te verlijmen.

munten-portemonnee-9

Omdat ik eerst gaatjes prik waar ik de naad wil hebben kan ik gemakkelijker alles vast stikken. Met een kleine priem gaat dit prima. Ik probeer de gaatjes wel zo goed mogelijk gelijk van elkaar te prikken. Om een mooie gelijke stiknaad is dit wel nodig. Aftekenen is hierin natuurlijk handig.

munten-portemonnee-10

Nu alles netjes vast gestikt is kan de portemonnee dichtgevouwen worden en afgewerkt. De randen schuur ik met een schuurpapiertje uit de hand mooi egaal. Doordat het verlijmd en gestikt is blijft dit mooi tegen elkaar aan en geeft straks na het afwerken een glad resultaat.

munten-portemonnee-11

Het afwerken is voor dit portemonneetje vrij gemakkelijk. Het leer kan gewoon gepoetst worden met schoenpoets. Ik heb hiervoor een licht bruine kleur. Deze kan met een borstel royaal op het leer gesmeerd worden. Ik laat dit dan zeker een uur of twee even drogen en poets het dan met een uitpoets borstel uit. Het resultaat is dan een mooi egaal bruine en soepele portemonnee.

munten-portemonnee-12

De portemonnee zoals deze is geworden. Zoals je ziet is het een klein portemonneetje geworden. Wij gebruiken dit dan ook alleen wanneer wij een dagje weg gaan voor wat losse muntjes die wij apart willen houden.

Ik hoop hiermee om inspiratie te geven zodat je zelf ook eens met leer aan de gang kan gaan. Ik gebruik dit kleine portemonneetje nu al een tijdje en vind het zeer gemakkelijk. Altijd voldoende plasmuntjes bij je.

 

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.