Glas in lood nabootsen

Het komt niet vaak voor in de scheepsmodelbouw maar wel in andere takken van modelbouw. Aan de hand van een klein scheepje de Scotty een plezier vaartuigje van voor de tweede wereld oorlog wil ik laten zien hoe dit makkelijk zelf gemaakt kan worden.

Glas in lood

Het scheepje waar het in dit geval om gaat. Een plezier vaartuigje met nostalgisch glas en lood er nog in. Als eerste de maat waar het glas en lood in moet. Door een mal te maken is het makkelijk werken.

glas in lood

De mal is van papier gemaakt. Door het papier uit te knippen kan er goed gepast worden of het kunststof straks ook past. Door het papier op de plaat kunststof te leggen kan het kunststof op maat geknipt worden. Ik heb een plaatje doorzichtig styreen van ongeveer een halve millimeter.

glas in lood

Het doorzichtig kunststof is aan één zijde zwart gespoten en word nu op een papier vast gezet met een stukje tape. Doordat ik de afmetingen van de loodstrips op papier heb afgetekend dan er nu makkelijk gewerkt worden. Waar de strip zitten worden geulen gekerfd met de achterkant van een snijmesje dat reeds bot is geworden. Bewaar oude mesjes dan ook altijd. Je kunt er nog van alles mee.

IMG_0344

Het kerven van de loodstrips kan dan ook het beste langs een liniaal zodat de van te voren afgetekende lijn exact overgenomen kan worden. Natuurlijk zal hier ook nog een horizontale loodstrip aan gebracht worden.

glas in lood

Het ruitje zal natuurlijk ook ingezet moeten worden. Daarvoor kunnen het best wat sponningen gemaakt worden. Ik gebruik hiervoor smalle stripjes kunststof. Je kunt hier natuurlijk ook styreen strips voor aanschaffen. Het gaat hier om dat er een aanslag komt waar het ruitje tegen aan gezet kan worden en natuurlijk gefixeerd met wat lijm.

glas in lood

De buitenkant kan nu afgewerkt worden. I heb de ingekerfde loodstrips voorzien van een dunne verf. Door grijze verf te mixen met wat zilverkleur en voor de helft te verdunnen kan dit in het gekerfde lijntje geschilderd worden. De capillaire werking zorgt ervoor dat alles van de kwast af kruipt in het gekerfde lijntje.

glas in lood

De afwerking van de ruiten met glaslatten. Ook deze heb ik gemaakt van kunststof. Ik heb deze zelf gemaakt vanuit een plaat maar ook hiervoor geld dat je gemakkelijk gebruik kunt maken van styreen strips die in elke gewenste maat aan te schaffen zijn.

glas in lood

Het glas is aangebracht. En alles zit er mooi in. Doordat het model verder nog afgewerkt en geschilderd moet worden is het wel verstandig om dit af te plakken zodat dit mooi schoon blijft. Ik heb voor het verlijmen een twee componenten lijm gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de verschillende materialen goed en stevig verlijmd worden.

Het is niet een heel gemakkelijke manier voor een beginnende modelbouwer dat snap ik maar volgens mij met wat geduld zal dit zeker lukken. Heb je vragen of opmerkingen, gebruik dan gewoon mijn contact formulier. Ik zal altijd even kijken wat ik voor je kan betekenen.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.

%d bloggers liken dit: