Houten deuvels op schaalmodellen

Houten deuvelsOp vele houten schepen worden houten delen met schroeven of nagels vast gezet. Vaak worden deze verzonken en voorzien van houten pluggen. Door de houten pluggen te gebruiken is de schroef niet meer zichtbaar en is na het lakken de schroef ook beschermd tegen roest en rotting. Een mooi voorbeeld kun je zien op dekken. Of zoals in dit voorbeeld de Ferrari van Castoldi.

houten deuvel of pluggenAls eerste worden er kleine gaatjes geboord op de plaatsen waar de pluggen komen. Op een scheepsromp is dit vaak in een lijn waar de spanten zitten. Deze spantenlijn kan dan afgetekend worden. In het midden van de plank. Of twee naast elkaar worden de pluggen eerst voorgeboord. Dit is afhankelijk van het patroon. Een tip hiervoor is goed te kijken naar het origineel. Vaak staan er op het internet wel aardige foto’s hiervan. Nadat de gaten voorgeboord zijn met een klein boortje kunnen er cocktailprikkers in vast gelijmd worden. De prikker even in de houtlijm dopen en dan gewoon in het gaatje prikken totdat deze vast zit.

X-acto beitelNu de cocktail prikkers vast zitten en de lijm droog is kunnen deze mooi vlak af gestoken worden. Ik heb hiervoor een klein beiteltje van X-acto wat zeer scherp is. Ik let er op dat de prikkers net boven het oppervlak afgestoken word. Let op, gebruik hiervoor geen kniptang. Dit perst het hout samen waardoor het hout splijt. Dat blijf je zien na het lakken van het model.

afsteken van pluggen of deuvelsEen beetje wazige foto, maar het idee is duidelijk lijkt mij. Ik steek de prikkers, net boven het oppervlak af. Zorg hiervoor wel dat deze echt scherp is. Dit soort beiteltjes kunnen met heel fijn waterproef schuurpapier goed geslepen worden zodat deze lang gebruikt kunnen worden.

houten deuvel of pluggenGoed te zien wat ik bedoel met het afsteken net boven het oppervlak. Er is nog een klein stukje wat net boven het hout uit steekt. Dit kan straks nog afgewerkt worden door dit mooi glad weg te schuren met een schuurblokje. Ook de schuurblokjes kun je zelf maken.

houten pluggen of deuvelsDoordat de prikkers afgesneden zijn en geschuurd ontstaat er een mooie afwerking zoals dit op een echt schip ook het geval is. Links is netjes glad geschuurd en rechts moet nog glad geschuurd worden. Nadat alles mooi glad geschuurd is kan het geheel gelakt worden of in de olie/was gezet worden.

Ik hoop dat ik hiermee een beetje heb kunnen helpen. Heb je nog vragen, stel ze gerust via mijn contact pagina of vul hieronder een reactie in.

 

 

%d bloggers liken dit: