Knuckelhead kraan

Een knuckelhead kraan. Dat is eigenlijk gewoon een opvouwbare kraan die flinke gewichten kan tillen. Een handige kraan die we vaak tegen komen op moderne werkschepen.

Knuckelhead kraan zelf maken (1)

Als eerste het draaiplateau. De materiaal keuze is kunststof plaat. Een soort styreen maar dan zacht. Met een passer kan hier een cirkel op getekend worden en dan daarnaast een kleinere. Afhankelijk van de schaal omdat het hier puur optisch is.

Knuckelhead kraan zelf maken (4)

Onder zit de kleine cirkel in het midden gelijmd. De passerpunt is doorgeboord waardoor het midden van beiden zeker het midden is en de schijfjes exact op elkaar afgestemd zijn. De kraanbody staat inmiddels ook op de cirkel vastgelijmd. De basis is bijna klaar.

Knuckelhead kraan zelf maken (8)

Een beter zicht van de ronde delen. En natuurlijk is nu de basis ook klaar. Een scharnier is aangebracht door een gaatje te boren en daar een pennetje doorheen te steken. En ook het volgende deel van de kraan is gemonteerd. Het gaat hier om een statisch model en hoeft niet echt te werken.

Knuckelhead kraan zelf maken (13)En de laatste trap van de kraan. Deze kan in en uitschuiven. Een scharnier voor het open neer kunnen omdat deze kraan inklapbaar is. Ik heb gekozen voor hout vanwege het makkelijke bewerken hiervan. Dit is makkelijk op maat te vijlen. De ring die is aangebracht is het einde waarin de delen ingeschoven worden.

Knuckelhead kraan zelf maken (14)

De kraan is op een sokkel gezet. Hier gebruik gemaakt van een stift. De achterkant er afgezaagd en bekleed met styreen strip. Ook de zuigers aangebracht en gemaakt van koper en lasdraad. Door een koper buisje over lasdraad heen te schuiven en vast te lijmen is dit gelijk een hydraulische zuiger. Door het inschuif gedeelte van de kraan in trappen af te laten lopen krijg je gelijk het effect na het schilderen dat dit uitschuifbaar is. Ook hier is een zuiger aangebracht maar deze keer van hout. Dit omdat alles nu ingeklapt is kan de zuigerstang niet gezien worden in tegenstelling tot de andere zuigers.

Knuckelhead kraan zelf maken (16)

De kraan heeft inmiddels alle onderdelen en kan geschilderd worden. Op deze manier is een complexe kraan niet zo heel moeilijk om te bouwen. Door deze te schilderen en ook de details goed te schilderen ontstaat er een mooi schaalmodel van een kraan.

Knuckelhead kraan zelf maken (17)

De kraan op zijn plaats. Deze is gemaakt voor de D.P. Gezina. Een modern offshore schip.

 

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.

%d bloggers liken dit: