Ladders

In dit geval een kleine werkinstructie bedoeld als stukje uitleg om ladders, scheepsladders en vaste ladders te maken. Door de maat aan te passen is veel mogelijk met deze manier van ladders maken en niet alleen in de scheepsmodelbouw.

CIMG3142

De basis van de ladder is een stukje styreen strip waar gaatjes in geboord worden. De gaatjes kun je verdelen naar berekening van schaal. Denk hierbij wel aan dat elke sport ongeveer 30 cm uit elkaar staat en dus in en schaal 1:100 is dat dan 0,3mm. Dit voorbeeld is wat groter genomen ivm schaal fotografie.

CIMG3153

Door de sporten door de gaatjes heen te steken kunnen ze vast gelijmd worden met secondenlijm of twee componenten lijm. Let er wel op dat deze haaks in de staander gelijmd worden en dat alles lang genoeg is om door en door te steken.

CIMG3155

De zijkanten kunnen na het drogen afgeknipt worden met een zijsnijtang en daarna met een vijltje netjes vlak afgevijld worden. Na het schilderen ontstaat er zo een mooie ladder.

CIMG3156

De ladder kan op de plaats gezet worden van het schip. In dit geval is de ladder twee keer zo klein als het voorbeeld en zitten de sporten ook dichterbij elkaar. Anders kan er niemand op lopen.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.

%d