Raamsponningen in hout

Wanneer je in een wat kleinere schaal werkt is het vaak wel mooi om verder te gaan in de details. Zo heb ik een klein plezier vaartuigje gebouwd, de Scotty. Deze heeft een opbouw van hout waarin de ramen in sponningen gezet zijn. Ik wil hier laten zien hoe de sponningen makkelijk gemaakt worden.

Raamsponningen

Als eerste zal het raam uitgezaagd moeten worden. Het voorboren van gaatje helpt in de hoekjes om de zaag te kunnen keren. Let hier wel op dat het ook een sponning moet worden waardoor je aan één zijde de helft zal moeten weghalen. Dit word hieronder wel duidelijker.

Raamsponningen

In dit geval is het een volledig houten opbouw van de stuurhut waar een open kuip achter zit. Dus zowel de voorruiten als de zijruiten zijn uitgezaagd. De zijkanten en het zaagwerk aan de binnenzijde mooi afgewerkt en glad geschuurd.

Raamsponningen

Als eerste kunnen de sponningen afgetekend worden. Omdat ik mooi strak zal moeten werken vanwege de aansluiting met de glaslatten heb ik eerst met een scherp mesje het hout ingesneden waar ik de sponning heb afgetekend.

Raamsponningen

Nu kan er met een klein beiteltje de sponningen uitgegutst worden. Ik heb op een snijmesje een beitelblad gezet wat zeer scherp is. Vaak zien we dit soort mesjes in setjes waar een dergelijk blad bij zit. Wanneer je dit niet hebt, ze zijn vrij goedkoop als je ze los aanschaft en zijn echt heel handig.

Raamsponningen

Alle sponningen zijn nu helemaal uit gegutst. Omdat ik hier meerdere ramen moest uitgutsen heb ik hier eigenlijk bijna de hele avond over gedaan. Dit is wel een werkje waar je de tijd voor moet nemen. Nu heb ik ook alles netjes vlak geschuurd zodat het glas er straks in gezet kan worden.

Raamsponningen

Het glas kan uitgeknipt worden en geplaatst worden. Een mal tekenen op papier kan handig zijn zodat je dan makkelijker kan passen en bijwerken. De ruiten worden gemaakt van glashelder acrylplaat van 0,5 millimeter. Dit is vrij sterk en geeft weinig krassen. Wanneer je een zachtere kunststof zoals styreen gebruik zal je dit eerst moeten afplakken. Anders zal het straks na de rest van de bewerkingen lelijk bekrast zijn.

Raamsponningen

Met stripjes fineer kunnen de glaslatten gemaakt worden. Ik heb hier gekozen voor stripjes die iets groter breder zijn, dat is makkelijk werken om dat ze goed vast te houden zijn tijden het lijmen. Als lijm heb ik hier een twee componenten lijm gebruikt die ook weer kleurloos en glashelder is. Mocht er iets lijm op het glaswerk terecht komen dan valt dit niet op. Ben je onzeker, dan kun je het best ook nu weer afplakken.

Raamsponningen

Het opmaat maken van de glaslatten. Doordat ik deze vlak schuur is komt er stof vrij. Met een penseel smeer ik wat lak tussen de naad van het hout en glaslat. Daardoor zullen de fijne naden die mogelijk zijn ontstaan gevuld worden met het hout wat weg geschuurd word. Dat stof mengt zich met de lak en zal daardoor dezelfde kleur als het hout worden.

Raamsponningen

De glaslatten zijn netjes op maat geschuurd en het ruitje zit er mooi in. Nu de ramen klaar zijn kan de opbouw in elkaar gezet worden.

Raamsponningen

De opbouw zoals het is geworden. Deze is dan gebouwd voor de Scotty, een plezier vaartuigje. Toch is het principe voor alle ruiten het zelfde.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om ook zelf aan de slag te gaan op deze manier. Heb je vragen of opmerkingen, vul dan het antwoord formulier in. Ik zal dan kijken wat ik voor je kan doen.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.