Relingen solderen

Het is bij velen wel bekend dat in een modelbouwschip uit een modelbouw doos vaak te dikke of zelfs verkeerde relingen zitten. Zo heb ik bij de Cutty Sark zelf nieuwe relingen gesoldeerd. Het bouwverslag vind u hier. Deze relingen waren te dik en er moest met touw gewerkt worden. Dit terwijl de Cutty Sark zelf metalen relingen heeft.

relingen solderen

Goed te zien dat aan de bovenkant de reling meegegoten is met de romp. Daarom zal deze volledig verwijderd worden om daarna alles op nieuw op te bouwen. Ik schuur alles wel weer helemaal glad zodat ik een mooi egaal oppervlak heb.

relingen solderen

Ik heb wat foto’s van het internet bekeken en kom uit op zo’n 8 millimeter afstand van elke tussenruimte van de spijlen. Dat betekend dat ik elke 8 millimeter een klein streepje zet en hier een gaatje boor waar straks een nageltje in gezet kan worden.

relingen solderen

Ik heb gekozen voor messing nageltjes omdat hier de schaal goed uitkomt. Deze is net iets dunner dan nodig is, maar alles zal nog geschilderd worden. De nagels worden met twee componenten lijm in het voorgeboorde gaatje gelijmd.

relingen solderen

Doordat ik van papier een malletje of strookje gemaakt heb kan deze gebruikt worden als aanslag voor de zijsnijtang. Deze tang knipt net iets hoger, dus heb ik hier rekening mee gehouden met het papiertje. Elke tang knipt anders, dus controleren is belangrijk.

relingen solderen

Doordat nu alle kopjes zijn afgeknipt kan er gesoldeerd worden. Een kleine tip hierin is gebruik te maken van S39 wat een soldeer vloeistof is wat je gewoon in elke bouwmarkt aan kan schaffen. Deze zorgt ervoor dat het tin goed vloeit. Door de messing draad op de nagels te verhitten en er wat S39 op te smeren vloeit de tin snel waardoor het plastic niet zo snel heet word en smelt door de stralingswarmte in het messing.

Laat na elke spijl gesoldeerd te hebben wel alles even afkoelen. Dan weet je zeker dat het allemaal goed gaat. Voordat er geschilderd word zal alle S39 wel verwijderd moeten worden. Gebruik daarom ook echt maar een stipje en dan zo klein mogelijk. Wat er niet op zit, hoef je er ook niet af te halen.

Ik hoop je zo een beetje te kunnen inspireren om een model uit een modelbouwdoos naar eigen inzicht te verbeteren. Heb je een vraag, geen probleem, vul gewoon het contact formulier in. Ik zal dan kijken wat ik voor je kan doen.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.