Knipschakelaar monteren

Het monteren van een knipschakelaar. Die worden veel gebruikt bij verlichting en kunnen gewoon tussen het lampje en stekker gemonteerd worden aan het snoer. Eigenlijk heel simpel, draad doorknippen, schakelaar ertussen en de lamp kan aan en uit. Toch heb ik hier ook wat afbeeldingen van gemaakt. Ook hier ga ik wederom uit van een gewone knip schakelaar van de bouwmarkt.

Stekker-montage (6)

Ook hier geld, de schakelaar moet eerst open gemaakt worden. Een goede schroevendraaier voor elektra is hier wel aanbevolen. Veiligheid eerst, dus kijk ook of de stekker uit het stopcontact is. Ik heb dit wel eens fout zien gaan.

Knip het draad door waar de schakelaar moet komen. Dit kan gewoon met een goede kniptang. Het strippen van de mantel is een ander verhaal. Dat kan met speciaal gereedschap maar ook voorzichtig met een Stanley mesje. Snijd dan de mantel voor de helft in. Dus niet helemaal door en door. Door het snoer op de plaats van kerf te knikken zal het ingekerfde deel verder openscheuren als het ware. Dan kan de kern er afgehaald worden. De bruine en blauwe draden zijn dan zichtbaar. Daarvoor geld het zelfde. Let hier op de maten overal van. Je ziet dat ik ongeveer 1,5 cm draad heb en 0,5 cm koper heb.

Stekker-montage (8)Misschien logisch of niet, maar ik zorg bij dit soort schakelaars er altijd voor dat de kleuren het zelfde zijn aan weerskanten. Zorg er ook voor dat de draadklem goed gekozen is. Linksboven is goed te zien dat er een soort van boogje aan zit. Deze is ervoor om het snoer te fixeren. Dit fixeren is belangrijk om ervoor te zorgen dat het snoer niet uit de schakelaar schiet bijvoorbeeld als er per ongeluk aan getrokken word.

Het is zeer belangrijk dat de koperen draad zo lang is als er ruimte is. Dus nooit langer dan dat je kwijt kunt. Dit voorkomt kortsluiting.

Stekker-montage (10)

Nu aan beiden kanten het snoer en draad gemonteerd is kan het kapje er weer op. Dit kapje heeft twee schroefjes. Ik kom er veel tegen met 1 schroefje. Zorg er voor dat dit kapje goed dicht zit en dat er geen kiertjes zijn. Maar draai de schroefjes niet te hard aan. Ze draaien snel het schroefdraad in het plastic stuk waardoor het schroefje geen houvast meer heeft.

Stekker-montage (9)

Alles goed, nu kan de lamp getest worden door de stekker in het stopcontact te stoppen.

Zorg ervoor dat wanneer je met elektriciteit werkt je dit altijd veilig doet. En ongeluk is zo gebeurt. Kijk daarom altijd of de spanning, (stroom volgens de volksmond) er af is wanneer je werkt. Ik stel mij niet verantwoordelijk voor letsel, schade of welke aard van ongemak ook. Heb je vragen of opmerkingen? Dat kan altijd, gebruik hiervoor gewoon mijn antwoord formulier. Ik antwoord gegarandeerd.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.

%d bloggers liken dit: