Vijlen of gutsen rek

Ik heb een groot aantal kleine gereedschappen vanwege de modelbouw en die wil ik ook netjes gesorteerd houden. Daarom heb ik een rekje bedacht dat deze mooi geordend op kan hangen. Dan zie ik direct of ik alles nog heb en is het makkelijk te pakken.

Gutsen of vijlen rekje (1)

Omdat ik eerst met de gutsen begin die een beetje vreemde vorm handvatten hebben heb ik gekozen om de gaatjes vierkant te houden. Deze gaatjes zijn eerst afgetekend en daarna met een figuurzaag uitgezaagd. Juist om dat de handvatten eigenlijk afgeronde vierkanten vormen hebben. Doordat de gutsen zeer scherp geslepen zijn heb ik ervoor gekozen om ze met de guts naar beneden in het rekje te plaatsen. Als rust heb ik ronde gaatjes geboord maar niet helemaal door het hout heen. Ik heb hout gebruikt wat ik op heb liggen en dat is zacht. Dit moet dan ook nog goed glad geschuurd worden.

Gutsen of vijlen rekje (4)

Deze rekjes zijn vrij klein zoals te zien op mijn werkmatje. De hokjes zijn 1 vierkante centimeter en kies hier voor een pen verbinding. Wil je weten hoe deze gemaakt worden klik dan hier.

De zijkanten heb op de hoogte maat van twee derde van het handvat ongeveer genomen. Dan weet ik zeker dat de gutsen er mooi in blijven zitten. Aan de achterzijde is een vierkant inzet stuk van het zelfde hout gezet om het rekje straks mee op te kunnen hangen. Daarin word in het midden een gaatje geboord zodat hier schroefjes doorheen kunnen voor het monteren.

Gutsen of vijlen rekje (2)

Nadat alles mooi is geschuurd is het rekje klaar. Ik heb het rekje wel meerdere keren gelakt. Dat zorgt ervoor dat alles makkelijk schoon te maken is en dat het hot mooi blijft. De gutsen heb ik tweedehands in een kringloop winkel gekocht en moeten restaureren. Klikt u hier om te zien hoe deze gerestaureerd zijn.

Gutsen of vijlen rekje (3)

Vanwege de hoeveelheid aan gereedschap dat ik zelf gemaakt of gerestaureerd heb moeten er meerdere rekjes gemaakt worden. Ik houd deze op dezelfde buitenmaat. Wel zorg ik dat de gereedschappen hier goed in passen. Voor de reliëf vijlen heb ik gaatjes geboord die een millimeter groter zijn dan het handvat. Dan staan ze mooi overeind zonder scheef te staan maar kunnen er ook gemakkelijk uit gehaald worden. De reliëf vijlen heb ik zelf vermaakt van een setje vijlen waarbij aan weerskanten dezelfde vijlen zaten. Klikt u hier om te zien hoe ik dat gedaan heb.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.

%d bloggers liken dit: