Boogzaag

Een boogzaag zelf maken is goed te doen. Ik heb hier een kleine uitvoering van gemaakt omdat ik dit gewoon handig vind met het zagen van verbindingen zoals zwaluwstaarten, kistverbindingen, pen en gat verbindingen enzovoorts. Ik laat je aan de hand van een foto verslag zien hoe je dit zelf kan.

boogzaag zelf maken (1)

Als eerste een ontwerp maken. Ik ga uit van een Keltisch ontwerp en heb een vector afbeelding van het internet gebruikt hiervoor. Dit is van zo’n gratis beeldbank. Altijd handig voor dit soort doeleinden. Dit heb ik aangepast en overgezet op papier om zo dubbelgevouwen uit te knippen. Doordat het dubbelgevouwen uitgeknipt is zijn beide delen exact het zelfde. Ik heb het zaagblad wat ik gebruik ook even neer gelegd om zo de dwarslat uit te kunnen meten op de maat van de zaag.

boogzaag zelf maken (2)

De beiden delen zoals ik hierboven op het papier liet zien zijn overgezet op het hout en uitgezaagd. Omdat ik wil dat het sterk genoeg is, heb ik eiken gebruikt. Dit is een harde houtsoort die ook erg taai is en voor mij voldoende geschikt. Nadeel hiervan is wel dat de nerven wat grof kunnen zijn voor het uitzagen van de draken koppen. Nadat ik deze heb uitgezaagd zet ik beide delen in een bankschroef om zo met een vijltje verder gelijk te maken. Doordat het zagen met de hand hier altijd klein verschillen in komen is dit het makkelijkste. Zoals je kunt zien, zijn de verschillen niet zo heel erg groot.

boogzaag zelf maken (3)

De midden balk is uitgemeten aan de hand van de kromming en natuurlijk het zaagblad. Doordat ik een pen en gat verbinding maak is het stevig en kan het hout enigszins werken. Het blad word straks strak getrokken met een koord en wig. Door de wig te draaien word het touw om zichzelf gedraaid en dus spant de zaag zich aan. De pen en gat verbindingen zijn dan een soort scharnier.

boogzaag zelf maken (4)

Het inzagen van de onderkant is niet exact in het midden. Ik heb deze iets uit het midden gelaten omdat ik rechtshandig ben. Dit geeft mij een beter zicht op de zaag en het werkstuk. Dan word het gat uitgeboord met een klein handboortje. Let hier wel op dat je niet helemaal door en door boor. Dit verzwakt het hout en kan het op dit punt breken. Ik heb ongeveer één derde diepte aangehouden. Dit is voldoende om de dwarslat op de plaats te houden. Omdat de pen breder is dan dik, boor ik twee gaatjes en guts het gat verder op maat. Natuurlijk zal ik de pen hier ook op maat vijlen zodat het exact in het gat past.

boogzaag zelf maken (5)

Rechts is de onafgewerkte pin goed te zien en links is alles netjes op elkaar afgestemd. Door het gat exact in het midden te boren en de pen ook exact in het midden te houden valt de dwarsbalk gelijk aan de boog. Ik vind dit zelf wel het mooist. Een verbinding moet gewoon kloppen. Neem hier de tijd voor.

boogzaag zelf maken (6)

Omdat het een klein zaagje is, heb ik besloten om er een handvat aan te maken. Deze word natuurlijk ook van eiken gemaakt. Het rest stukje heb ik netjes recht ingezaagd zodat er een lange sleuf is ontstaan. Deze sleuf is in een punt afgewerkt en zal voorzien worden van een extra stukje om zo een taps toelopend handvat te creëren. Ik vind dat zelf fijn in de hand liggen. Je kunt natuurlijk zelf kiezen welk soort handvat je maakt. Het handvat zal straks netjes aan de dwarsbalk gemonteerd worden met een beetje lijm en wat houten pennen. Door houten pennen te gebruiken zal dit niet opvallen. De boog zelf moet natuurlijk vrij blijven om scheeftrekken te voorkomen. Hier mag dan geen lijm tussen vloeien.

boogzaag zelf maken (7)

De bogen zijn ook netjes afgerond en voorzien van wat relief. Het gemakkelijkst gaat dit door het met een klein vijltje af te ronden. En de vinnen op de ruggen heb ik met een klein gutsje wat smaller gemaakt. Gewoon voor het zicht. Het handvat is netjes schuin afgewerkt en natuurlijk ook mooi afgerond zodat het fijn in de hand ligt. Dit is voornamelijk steeds even voelen of het goed is. Je voelt vanzelf dat je goed zit. Doordat ik houten pinnen gebruikt heb van het zelfde eiken valt dit zelfs op deze foto helemaal weg. Alles word nog een keer geschuurd en gepolijst met staalwol 000 zodat ik zeker weet dat het glad is. Dan na het polijsten heb ik het geheel in de blanke lak gezet. Ik lak mijn gereedschap graag omdat ik het dan makkelijk schoon kan houden. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze omdat dit ook erg mooi in de olie gezet kan worden.

boogzaag zelf maken (9)

Het opspannen van het zaagje. Doordat ik een wigje gemaakt heb kan de draad rond zichzelf gedraaid worden. Daarmee span ik de zaag op. Ik heb katoen gebruikt. En heb deze aan één zijde met een lus om de hals gewikkeld. Dan aan de andere boog kan dit vast geknoopt worden. Door ook hier het koord om de hals te slaan en vervolgens met een dubbele knoop vast te zitten is het strak genoeg. De wig heeft een kleine inkeping aan waar het koord mooi in valt. Daardoor kan de wig gemakkelijk iets schuin gehouden worden waardoor deze het touw kan rond draaien. De wig moet wel boven de dwars balk erdoor kunnen. Goed te zien dat de wig nog wat lang is, deze word afgezaagd op lengte nu ik deze kan aftekenen.

boogzaag zelf maken (10)

Nu ook het koord vast gezet is, heb ik de wig op maat gezaagd en in de dwarsbalk een kleine inkeping gemaakt waar de wig mooi in valt. Daardoor blijft deze mooi op de plaats en kan dit niet los springen. De inkeping en wig zijn natuurlijk ook netjes afgewerkt met een laagje lak zoals de rest. Nu de zaag is opgespannen kan de zaag getest worden.

Het blijkt dat dit type zaag erg goed werkt en doordat de zaag goed op te spannen is, zaagt het zaagje erg fijn. Je hebt echt een rechte zaagsnede hierdoor. Ik heb besloten om hier straks ook een wat grotere variant van te maken. Ik moet dan wel eerst een goed zaagblad vinden daarvoor. En ben zeker dat dit één echte favoriet gaat worden met zagen van de houtverbindingen.