Hand verzinkboor zelf maken

Een verzinkboor is erg handig wanneer je de schroeven goed wilt laten verzinken in het hout. En zelfs met het klokken van de schroeven is dit een onmisbaar stukje gereedschap. Omdat ik zoveel mogelijk met de hand werk wil ik graag een goede verzinkboor. Alleen deze zijn erg duur. Daarom heb ik vanuit boorbits zelf handverzinkboren gemaakt. Ik laat je hieronder zien hoe.

verzinkboor zelf maken (4)

In het boren schap in een willekeurige bouwmarkt om je ze wel tegen. Bitjes om in je boormachine te gebruiken. Mij viel op dat deze toch wel een aardige schacht hebben. En omdat het merk van deze bitjes wel van een goede kwaliteit is heb ik ze mee genomen. Deze bitjes kosten maar een paar euro per stuk. Een stuk minder dat 35 euro voor een goed merk met handvat. Een ronde steel zal het handvat gaan vormen.

Tip; Door de naast de aftekenpunt een plakbankje te plakken krijg je altijd een rechte lijn waarlangs je kunt zagen en helpt splinters voorkomen.

verzinkboor zelf maken (5)Het afteken van het midden punt kan met een centervinder. Doordat ik met een houtboor het gaatje boor kan deze exact in het midden gezet worden. Dan weet ik zeker dat het gat in het midden blijft.

Wil je zelf ook een centerzoeker maken? Dat kan, ik laat je hier zien hoe je dit zelf ook kunt maken.

verzinkboor zelf maken (7)De gaatjes geboord en goed gekeurd. Zorg er ook voor dat alles mooi recht ingeboord is. De gaatjes heb ik een halve mm kleiner geboord dan gemeten op de rechte vlakken van de zeskant van de bit schacht. Hierdoor kan ik deze straks mooi strak in het hout bevestigen.

verzinkboor zelf maken (8)

Ik vind het fijn om een goed handvat te hebben wat egaal rond is. In dit geval laat ik het handvat ook taps toelopen naar het bitje toe en egaal overlopen naar het metaal. Om dit goed egaal rond te krijgen gebruik ik een klein handschaafje. Dit werkt gemakkelijk en snel. Wel steeds goed blijven kijken of er niet teveel vanaf geschaafd word.

verzinkboor zelf maken (9)Nadat de handvatten netjes afgeschuind zijn kunnen de bitjes er op gezet worden. Ik heb nog een ruimer met een oud klein handvat liggen wat ik redelijk vaak gebruik en heb ook deze van een zelfde handvat voorzien. Doordat de bitjes in een iets kleiner gaatje geperst zijn en met een twee componenten lijm zijn vast gezet zullen deze ook niet meer loslaten. De handvatten kunnen netjes gelakt worden. Ik lak de handvatten omdat ik het fijn vind dat het gereedschap netjes schoon blijft. Je kunt ze natuurlijk ook in de olie of was zetten.

verzinkboor zelf maken (10)Het rekje heb ik in de deur van mijn kast gehangen, zo blijft alles mooi stof vrij. Het metaal is voorzien van wat olie wat zoveel mogelijk is afgeveegd op een doekje om eventuele roestvorming te voorkomen.

 

Om alles netjes op te hangen heb ik er gelijk een rekje voor gemaakt, daardoor is het makkelijk te benaderen en indien nodig verplaatsbaar. Ik heb in totaal 3 verschillende maten verzinkboren en 1 ruimer.