Weefshuttle Viking style

Ook wel een boete naald genoemd. Een boete naald kennen wij hier in Nederland recht. Maar juist omdat er ook mensen zijn die zich bezig houden met re-enactment vanuit verschillende landen heb ik ook hier aan gedacht. Deze naald word vooral gebruikt voor het kaart weven en het Inkle weven wat ook wel band weven genoemd word.

WP_20150915_16_53_48_Pro

Net als altijd heb ik eerst een tekening gemaakt. Deze tekening is omgezet naar een mal van karton. Doordat ik meerdere shuttles wil maken heb ik gekozen om een mal te maken. Daardoor is het overzitten op het hout een kwestie van overtrekken waardoor ik zeker weet dat ze allemaal gelijk worden.

WP_20150915_20_26_56_Pro

Het hout is gekozen. Ook hier heb ik gekozen voor essenhout van 2,5 mm dik. Doordat ik de shuttle op het hout heb aftekent kan dit nu met een figuurzaag uitgezaagd worden. Wil je zelf hiermee aan de slag. Zaag dan rustig en neem de tijd. Zaag ook zo dat je de potlood lijn aan de binnenzijde net nog ziet zitten. Kleine foutjes zijn dan nog weg te vijlen.

WP_20150915_20_43_12_Pro

De punt heeft een opening waar het garen straks ook nog doorheen moet kunnen. Omdat ook dit uitgezaagd word boor ik eerst een gaatje net niet tegen de potlood lijn aan. Hierdoor blijf ik ook weer binnen de lijn waardoor ik kleine foutjes kan corrigeren met een vijltje. De zaag steek je dan door het gaatje en spant de beugelzaag weer aan.

WP_20150915_21_23_24_Pro

De punt is er uit en ook aan de achterzijde het open gat uitgezaagd. De weefdraad kan hiermee makkelijk op de shuttle gewonden worden. De basis is nu klaar en de shuttle kan afgewerkt worden.

WP_20150915_21_57_11_Pro

Als eerste heb ik de zijkanten echt vlak geschuurd. Doordat ik een schuurplaatje heb gemaakt kan het hout mooi over het schuurplankje getrokken worden en wordt alles mooi vlak. Ik heb hier een pagina staan waar je kunt zien hoe je zelf een schuurplankje kunt maken.

Nadat allebei de zijdes goed vlak zijn kunnen de hoeken afgerond worden. Ik heb hiervoor gewoon een klein vlak sleutel vijltje de hoeken afgevijld waarna ik alles netjes heb gemaakt met fijn schuurpapier. De pin in het punt-gat, is rond gevijld om ervoor te zorgen dat het garen er netjes omheen valt. Daarnaast heb ik er wel voor gezorgd dat de punt enigszins is afgerond. Dit is belangrijk omdat deze anders door het garen heen prikt.

De shuttle is in principe klaar om glad afgewerkt te worden. Alles word nog een keer met fijn schuurpapier bewerkt en het hout polijst ik dan. Door het polijsten wordt het hout erg glad.

WP_20150916_20_35_58_Pro

Nadat alles netjes gepolijst is word het hout nog een keer behandeld met bijenwas. Deze bijenwas heb ik rechtstreeks bij de Imker vandaan waardoor ik zeker weet dat het echte bijen was is en dat het niet giftig is. Er is mij gezegd dat mensen die handwerken hun gereedschappen nog wel eens in de mond stoppen. Door deze bijenwas blijft het hout mooi glad en is het fijn om mee te werken. Het bijkomende voordeel is dat het hout alleen maar gladder word door gebruik.