Hobby mesjes slijpen

Veel mensen weten het wel, hobby mesjes van goede kwaliteit zijn duur. Of je met papier werkt of een schaalmodel bouwt. Hobbymesjes of scalpels moeten scherp zijn. Ik zeg zelf ook wel eens dat een bot mes gevaarlijker zijn dan een scherp mes. Omdat bij een bot mes vaak te veel kracht gezet word. De kans is dan groot dat je uitschiet met alle gevolgen van dien. Ik heb ze redelijk vaak zelf proberen te slijpen maar de bladen zijn zo hard gehard dat dit niet mogelijk leek. Nu sinds de komst van diamant slijpstenen is het wel mogelijk. Alleen je moet de handigheid krijgen. Dit is gewoon een kwestie van doen. Sinds ik dit geprobeerd heb en het lukte heb ik ontzettend bezuinigd op deze mesjes.

Wat je nodig hebt is een mesje wat bot is geworden, of te bot is geworden voor hetgeen je het wilt kunnen gebruiken. En natuurlijk gereedschap om dit mesje te kunnen slijpen. Vroeger gebruikte ik een wetsteen met olie. Het probleem is dat dit een smeerboel wordt. Sinds een paar jaar heb ik een klein setje met diamant slijpvijltjes. Deze zijn niet alleen zeer vlak maar ook in 3 verschillende groftes of fijntes. Dat zijn grof, middel grof en fijn. Groen is het fijnst, geel het grofst. En blauw zit daar tussen in.

We gebruiken dus de gele om de vorm goed te krijgen. De juiste hoek van het snijvlak. Dan de blauwe om een gladder snijvlak te krijgen. En groen om het mesje zeer fijn af te werken om zo een glad en scherp snijvlak te krijgen.

Met het slijpen moeten we zorgen dat het snijvlak zo vlak als mogelijk blijft. Ook in de juiste hoek. Daarom houden we het mesje erg vlak over het diamanten slijpsteentje.

In deze hoek is goed te zien dat het mesje erg vlak over het diamanten vlak heen gelegd is. Met het slijpen zorgen we er bij een diamantslijpsteentje dat we altijd van het snijvlak af gewerkt word. Wanneer tegen het snijvlak heen geslepen word bestaat de kans dat de diamant laag aangetast word.

wanneer het mesje weer scherp is kan het mesje afgewerkt worden. Door het mesje tussendoor te testen op een stukje papier of deze rafel loos snijdt kunnen we goed controleren of dit scherp genoeg is. De afwerking is om het snijvlak zo glad mogelijk te maken en de eventuele braampjes die er aan zitten te verwijderen. De braampjes kunnen wij niet met het blote oog zien, maar als wel onder de microscoop kijken kunnen we zien dat een vers geslepen mesje flinterdunne braam heeft. Zelfs is dit bijna onmogelijk om te voelen. Door het snijvlak met polijst pasta en een achterkant van een leren riem te polijsten is deze echt zeer glad. Een beetje polijst pasta is meer dan voldoende. Door het mesje vlak over het leer heen te halen verdwijnt de braam en is het mesje echt zeer scherp en blijft ook lang scherp.

Ik hoop dat ik op deze manier de kosten van de dure  mesje kan besparen. Heb je ideeën hierover, laat dit dan weten.