Krabber of schraper

Zelf je eigen schraper maken betekend dat je zelf kunt uitmaken hoe deze er uit ziet. Zo heb ik zelf graag houten handvatten. En omdat ik veel met hout werk is het fijn een goed in de hand liggende schraper te hebben. Ik heb ook een schraapmetaal en deze is voor veel werk wat ik doe te groot, daarom heb ik deze gemaakt.

Krabber-schraper zelf maken (1)

Als eerste een gewoon Stanley mesje. Deze mesje zijn van een goede kwaliteit en gaan daarom ook lang mee. Het voordeel is dat er mee geschraapt moet gaan worden en dat deze daardoor vlak moet zijn. Hier kom ik straks op terug. Je kunt er dus een oud mesje voor gebruiken.

Krabber-schraper zelf maken (2)Als eerste word het heft gemaakt waar het mesje in gezet word. Dit heft maak ik uit een stukje afval hout wat ik over heb van een klusje in huis. Ik teken daar het handvat en het inzet stuk op af. Nu zorg ik ook dat er een middenlijn op afgetekend word. Deze middenlijn is straks voor het rond maken van het handvat belangrijk. Nu alle lijnen op het handvat gezet zijn kan alles uitgezaagd worden. Het resultaat is hierboven goed te zien op de foto.

Krabber-schraper zelf maken (3)Zoals ik al aangaf, het handvat moet rond worden en daar is de middenlijn belangrijk voor. het stuk waar het mesje in gezet word krijgt een taps einde wat dunner naar het mes toe loopt. En word op de kopse kant ingezaagd waardoor het mesje ertussen gelijmd kan worden met een twee componenten lijm.

Krabber-schraper zelf maken (4)Alles netjes vast gelijmd en netjes geschuurd. Omdat ik graag wil dat het gereedschap schoon blijft heb ik deze gelakt. Je kunt deze natuurlijk ook in de was zetten.

Goed te zien dat de zijkanten van het Stanley mesje afgeslepen zijn en dat het snijvlak is afgevlakt. Door dit haaks te slijpen ontstaat er een haakse hoek. Dat is juist waar het om gaan bij een schraper. Die haakse hoek is dus wel scherp en kan worden aangezet met een wetsteen. Het handige van een schraper is dat er een laagje weg geschraapt word. Door het wegschrapen ontstaat er een mooie glad hout oppervlak. Dit is bij meubels vaak erg fijn maar ook in de modelbouw.