Verlicht tekenbord

Het is soms makkelijk om een tekenbord te hebben die verlicht is aan de onderzijde. Dit maakt het makkelijk om over te trekken. Wanneer ik een schets maak vind ik het vaak prettig om de schets over te trekken zodat alle lijnen scherp en fris zijn. De schets is bij mij vaak rommelig doordat ik vaak lijnen weg gum en natuurlijk opnieuw teken. Zeker als het om ontwerpen gaat waarna ik er een product van wil maken is het makkelijk om vanuit een schets een werkstuk te kunnen tekenen. Kortom, ik denk wel dat je het zult begrijpen wanneer u ziet wat ik bedoel hiermee.

Omdat ik nog een stukje acryl had liggen en wat hout dat ik over had van een oude klus heb ik besloten om dit te gebruiken. Hierdoor heb ik natuurlijk iets meer werk maar wanneer dit doorgelezen word krijgt u wel een idee hoe u zelf ook aan de gang kan gaan. Het enige wat ik moest aanschaffen was een led stripje met een batterij pakketje. Natuurlijk van de action. Kosten dus, 2 euro.

Doordat ik hout gebruik wat ik heb liggen zaag ik dit eerst op maat. Doordat ik de tekenbak niet zo heel diep wil hebben zaag ik het hout over de lengte nog een keer door. Hierdoor heb ik ook gelijk al twee zijdes netjes op maat.

De twee zijdes worden na het zagen in de werkbank gezet en op dezelfde maat mooi glad geschaafd. Door ze tegelijk in te klemmen weet ik zeker dat beide latjes gelijk blijven. Ook ligt het plankje wat nog door het midden gezaagd moet worden klaar. Natuurlijk zal ook deze netjes vlak geschaafd gaan worden.

Ik heb gekozen om het acryl plaatje, het ligt er echt. Met schroefjes vast te zetten. Mocht het nodig zijn, kan het ledstripje vervangen worden. Doordat ik de latjes tegen elkaar gelijmd heb kan dit gelijk mooi drogen en is het mooi vlak allemaal.

De bodemplaat. Deze bestaat uit een stukje wit mdf. Of ook wel meubel achterwand genoemd. Deze plaat is wit geplastificeerd en hoeft dus ook alleen maar op maat gemaakt te worden. Aan de zijkant is een extra inkeping gemaakt. Het extra stukje is voor het batterij houdertje wat aan de ledstrip vast zit. Deze kan hierop vast gelijmd worden. Hierover straks meer.

Alles kan nu in elkaar gezet worden. De witte achter plaat kan worden verlijmd. Ik gebruik hier montage kit voor. Dan zit het allemaal goed vast. En met voldoende lijmklemmen blijft het allemaal mooi egaal en vlak.

Als de montage kit goed droog is kan de acryl plaat er af gehaald worden. De basis is nu klaar om geschuurd te worden en afgewerkt met wat plamuur om dit netjes te kunnen schilderen. De witte kant van de mdf plaat is als achtergrond gebruikt zodat dit het licht goed reflecteert.

Nadat alles netjes glad geschuurd is kan de basis geschilderd worden. Ik gebruik voor de binnenkant witte verf en de rest word zwart. Hierdoor ontstaat een soort lijstje waar straks alles weer op aangebracht kan worden.

Als eerste kan de ledstrip aangebracht worden. Doordat deze zelfklevend is kan dit makkelijk aangebracht worden.

Het batterij pakketje heb los geknipt. De draad was erg lang en dat was niet nodig. Omdat ik in de lijst een gaatje geboord heb waar het draadje doorheen kan is alles mooi afgewerkt. Nu kan de oude draad van de soldeer puntjes afgesoldeerd worden en straks de nieuwe er aan natuurlijk. Kijk goed naar de draden omdat deze een min en plus hebben zodat je dit niet omdraait. De ledjes zullen dan niet branden. Vaak is er een stippelrandje of dikke en dunne rand.

Het solderen is gelukt van de draden en even testen of alles nog goed werkt. Het is niet handig om te ontdekken dat er iets mis is gegaan als alles netjes dicht gemaakt. Alles kan dan weer los gemaakt worden. Ook het batterij pakketje is met montage kit vast gelijmd. Ook dit zit nu goed vast.

Nu alles werkt zoals het hoort kan de acrylplaat er weer op geschroefd worden. Rechts onderin is goed te zien dat de plaat iets te hard is aangedraaid. Deze heb ik dus losser gezet omdat het vervormd. Wanneer je dit laat zitten zal de plaat toch een keer breken.

Het maken van een schets is vaak leuk maar zoals je ziet niet altijd even strak. Veel gummen en extra lijnen die alles onoverzichtelijk maken. Het overtrekken is nu gemakkelijk omdat de lijnen goed zichtbaar zijn op een tweede vel papier.

Het overtrekken is nu makkelijk en snel.

Het resultaat van overtrekken. Goed te zien dat de lijnen nu mooi dun en dus goed zijn om verder te bewerken.

Ik hoop je hiermee te kunnen hebben helpen om zo zelf aan de slag te kunnen. Een paar latjes en oud stukje glad zou ook heel goed werken. Led licht is er in vele kleuren. Keuze genoeg voor heel weinig.