Weef shuttle voor kaartweven

Het kaartweven vind je nog wel in re-enactment. Vaak kom ik mensen op dagjes uit tegen die hier mee bezig zijn. Ze vertellen vaak dat het erg moeilijk is om ze nog te vinden. Daarom ben ik maar eens gaan kijken of ik deze zelf kan maken. Zoals altijd is van hout alles zelf te maken. Ik laat je zien hoe je dit zelf kunt maken. Wanneer je geen gereedschappen hebt, kun je ze in mijn Etsy shop natuurlijk gewoon bestellen. Ze kosten 14,95.

Weefschuitje (1)

Als eerste ben ik gaan tekenen. De vorm moet wel goed zijn. Doordat ik moeite had om beiden delen gelijk te krijgen heb ik 1 deel getekend en gespiegeld door het blaadje dubbel te vouwen. Daarna alles netjes uitgeknipt en ik heb een mal die gebruikt kan worden. Doordat dit een kartonnen mal is, heb ik er wel een houten mal van gemaakt. Die is een stuk duurzamer.

Weefschuitje (2)Het makkelijkste is dat eerst de buitenzijde uitgezaagd word. Hiervoor gebruik ik een gewone figuurzaag met een houtzaagje. Het zagen is dan wel een secuur werkje. Maar als je een beetje rustig aan zaagt hoef je straks niet zoveel meer bij te werken.

De binnenkant kan daarna uitgezaagd worden. Doordat alle zijkanten van het hout afgerond moeten worden werkt dit gemakkelijk met een klein sleutel vijltje en stukje schuurpapier. Het is een stukje weefgereedschap waar de wever wol om wikkelt waar mee de band geweven word. Daarom moet alles netjes glad zijn. Ik polijst het hout nadat alles netjes afgerond en geschuurd is. Omdat ik het belangrijk vind dat het gereedschap goed blijft en natuurlijk echt glad moet zijn werk ik dit af met bijenwas. Ik heb van de imker pure bijenwas gekregen wat na verwarmen in het hout trekt en het hout opnieuw gepolijst word. Hierdoor zullen de houtnerven niet meer omhoog komen en zal het hout alleen maar gladder worden door gebruik. De wol zal dan ook niet aan het hout kleven waardoor de wever/weefster makkelijk kan werken.

Zoals ik al aangaf in het begin, wil je er één bestellen? Dat kan via het contact formulier of natuurlijk gelijk in mijn Etsy shop.