Glas in lood steunen

In de woonkamer hebben wij nogal open ramen. Om de inkijk een beetje te verminderen kunnen er natuurlijk allerlei dingen gedaan worden. vitrage enz. zijn wij niet echt van zeg maar. Plakfolie is ook niet echt wat we zoeken. Het huis wat wij hebben is een klassiek jaren 60 huis. Omdat wij boven ook wat glas in lood hebben wilde wij dit aanvullen. Maar dan beneden. Na een tijdje zoeken hebben wij bij onze achterbuurman Tonnie Peters (klik hier voor zijn website) een aantal glas in lood ramen gekocht. Maar dan kwam de vraag hoe verder. Ik heb daarvoor steunen bedacht. Dan kunnen de ramen staan i.pv. hangen.

Ik had een jaar geleden een paar oude steiger planken ergens uit een afval container gevist bij ons in de buurt waar ik werk. Deze planken komen nu dan wel erg goed van pas. De planken heb ik in gelijke driehoeken gezaagd en netjes geschuurd. Omdat het oude steiger planken zijn heb ik ook de zijkant geschuurd maar het blijft wel grof. Gek genoeg vind ik dit eigenlijk wel mooi dus laten we dat zo.

Op de foto hierboven zag je ook wat kleine latjes liggen op de schuine delen. Dat zijn de voetjes. Ik gebruik deze om de gezaagde driehoeken mee vast te zetten. Door dat er een afstandslatje tussen geplaatst is heb ik bij alle steunen dezelfde maten waar het glas in loodraam tussen past.

Alles netjes gelijmd en met kleine nageltjes vast gezet. Nu kan de lijm drogen. Wanneer dit gebeurt is kunnen de zijkanten met de schuine kanten mee afgezaagd worden.

Uiteraard wanneer de zijkanten netjes zijn alles nog een keer geschuurd en in de kleurbeits gezet. De kleurbeits is palissander kleur. Bij elke laag die aangebracht word, wordt deze donkerder. Persoonlijk vind ik de wat donkerdere kleuren mooi in dit geval. Dan vallen ze minder op.

En dan op de plaats. Zo hebben we toch genoeg licht wat doorgelaten word en minder inkijk. Een ander voordeel is dat de plantjes die er staan minder verbranden door het direct zonlicht wat er in de ochtend op staat. Ik denk dat dit toch wel een mooie manier is om glas en lood in een vensterbank neer te zetten.

En ook bij het zijraam hebben we een raam neer gezet. Een beetje éénheid en toch anders. Wanneer de zon er op staat geeft dit een mooi kleurenpallet kleur wat naar binnen schijnt. Worden wij vrolijk van.