Hamburger Ewer

Let op! Dit modelscheepje is nog niet klaar. En het verslag daarom ook nog niet.

Weer een keer een klein scheepje. Een modeldoosje wat ik eens op marktplaats gekocht had. Een leuk klein scheepje dat met wat kleine aanpassingen verbeterd kan worden. Van een klein vensterbank modelletjes tot een schaalmodel zeg maar. Het materiaal wat in de modelbouw doos zit is van prima kwaliteit en de romp is uit een blokje gefreesd. Ook daar is niets mis mee. Verder is het model compleet en heeft alleen nog wat lijm en verf nodig om af gemaakt te kunnen worden. Een beetje modelbouwer heeft dit lijkt mij. Jammer dat dit soort modelbouw doosjes niet meer gemaakt worden. Gezien de maat van het model is voor de mensen die in een niet al te grote woning wonen een leuke maat. Dan heb je niet gelijk zo een bakbeest als scheepsmodel in huis staan.

De doos zelf met een fraaie afbeelding. Mooi weergegeven op een oude werkbank met wat handgereedschappen en een pakje Samson shag met een glaasje alcoholische drank. Ofwel gezelligheid van de oude stempel. Helaas die tijd is geweest.

De inhoud van de doos. Deze is er nooit uit geweest en alles zit nog netjes vast met de originele plakbandjes. Best bijzonder voor al dit tijd. De doos stamt uit de begin jaren 80. Dus ruim 40 jaar oud.

Een mooi blokje hout en perfect ingevreest voor de kiel. De onderdelen die op het papiertje zitten zijn netjes uitgezaagd en hoeven alleen maar afgewerkt te worden. Alles blijft netjes zo tot de onderdelen gebruikt gaan worden. Zo raak je niets kwijt.

Het begin van de romp. Als eerste het dek er op. Dit is een mooi stukje bedrukt fineer. Ik heb zelf met een potlood 4H de lijnen wat dieper er op getekend. Doordat een 4h potlood wat harder is kan je hiermee het hout iets indeuken of kerven waardoor de planken mooi afzonderlijk en gebreeuwd lijken. Best aardig gelukt zou ik zo zeggen. En dan wanneer het dek mooi droog is. De kiel er onder.

Toen de kiel er goed onder zat en de lijm goed droog was kon de verschansing er tegen aan. Jammer is hier dat de nerf van het hout net horizontaal genomen is maar verticaal. Ik heb dit maar zo gelaten. Het is nu eenmaal een gedateerd scheepje. Het buigt nu wel makkelijk mee met de vorm van de romp. De verschansing moest wel zelf getekend worden en op maat gesneden worden. Nu de verschansing er op zit kan de romp verder afgewerkt worden.

De kimkielen kunnen er op nadat ik het onderwaterschip geschilderd heb. Ik heb hiervoor een zwarte lak gebruikt. En geen steenrood zoals dit nu zou kunnen zijn. Vroeger werden onderwaterschepen in de pek enz gezet om rot tegen te gaan. En dat is zwart. Met twee tijdelijke stukjes tape kan ik de kimkielen exact afmeten. Wanneer deze vast zitten kan de tape er weer af. En zijn er geen aftekenlijnen zichtbaar.

De zwaarden. Deze worden uit verschillende op maat gemaakte stukjes hout geleverd. Omdat deze zwaarden vaak gedragen worden door een flinke bout is het hout op het scharnierpunt/draaipunt twee keer zo dik. Dit is vaak wel mooi vorm gegeven. Ik vijl dit dan ook netjes in een afgeschuinde hoek.

Het roer is net ietsje te kort naar mijn zin. Daarom heb ik er een stukje afval hout onder gelijmd. Straks wanneer dit zwart geschilderd is kun je dit niet meer zien.

Het ruim en de hut. Deze worden ook weer van blokjes gemaakt. Door deze tegen elkaar op de romp te lijmen ontstaat er gelijk een mooi resultaat. Wel moet alles geschilderd worden. Ik heb gekozen voor een donkere kleur groen zoals je toen wel vaker zag. Het dek heb ik afgeplakt om ervoor te zorgen dat er geen groene verf op het dek terecht komt.

De luiken. Deze hebben mooie lijntjes er op gedrukt. Ik heb deze zelf met een fijn mesje uitgegutst en met een dun potlootje zwart ingekleurd. Dit kan dan straks op het blokje voor de hut gelijmd worden.

Toen de luiken er op zaten konden er wat andere kleine details aangebracht worden. Doormiddel van wat messing draad heb ik wat handvatten voor de luikjes gemaakt. De onderdelen netjes gelakt en in kleur geschilderd. Het is inmiddels al een scheepje. Ik heb gekozen voor een donkere beits om het scheepje er authentiek uit te laten zijn. Dan word dit ineens een stukje mooier.

En de mast zijn aan de beurt. Deze zijn allemaal als rondhout geleverd en moeten zelf op maat en taps gevijld worden. Een klusje waarvoor we wel wat geduld moeten hebben. Voorzichtig schuren en vijlen dus. Net zo lang totdat het is zoals ik wil dat het is.

Binnenkort weer meer.