Hamer reparatie

U kent het vast wel. Gaat nu net het meest favoriete gereedschap stuk. Maar geen idee hoe dit te repareren. Dus deed ik dat voor mijn buurman. Hij heeft een hamertje waar hij glas in lood mee bewerkt en gebruikt dit al jaren. En zoals geschreven, zijn favoriete gereedschap daarvoor. Ik heb deze voor hem gerestaureerd. En zal nu weer jaren mee gaan.

De hamer zelf. De steel zat gegoten in de hamerkop. Doordat het hout werkt is de giethars los geraakt. Ik zal dit op de ouderwetse manier vast zetten door met een spie te werken. Ik laat hier onder zien hoe dit gaat.

Als eerste de kop van de hamer zelf. Deze word netjes schoongemaakt en ontroest. Ook aan de binnenzijde van de hamer kop moet alle hars er uit gehaald worden. Net zo ver tot het kale metaal.

Alles weer schoon en opgepoetst. De krassen verwijderd en de merktekens weer goed leesbaar. Zat vol met vuil van jaren en jaren gebruik.

Tijd om met de steel verder te gaan. De steel heeft ook wel wat reiniging nodig. Ik ga deze eerst schoonmaken en dan zorg ik dat de hamerkop aansluiting netjes aan zal sluiten.

De hamerkop klaar en netjes zwart gespoten. De hamer steel netjes gereinigd en gelakt. De aansluiting voor de kop is netjes ovaal gemaakt. Als u goed kijkt ziet u er een inkeeping inzitten. Hier sla ik later een hardhouten wig in. Daardoor gaat het uit spreiden in de hamer kop en zal de kop er niet meer af gaan.

De hamer kop op de steel geplaatst om te passen. Het houten blokje is een stukje eiken. Dat is vrij hard en kan goed dienen als spie.

Met een beitel snijd ik de wig op maat om in de hamersteel te slaan.

Ik maak de wig altijd wel iets groter dan nodig. Is vooral handig om deze er goed in te slaan. Met een hamer sla ik deze er zo ver in als mogelijk.

Nadat de spie er goed in geslagen is zit de hamer kop echt vast. Doordat de spie het hout in de hamerkop drukt zit de kop goed op zijn plaats en blijft deze ook op zijn plaats. Was weer een leuk klein projectje. Het is dan ook wel weer een mooie kleine hamer geworden.