Honda F-1 FA272

Eens een keer iets anders. Een vintage modelbouw doos. Ikzelf weet helemaal niets van auto’s maar dit model sprak mij wel aan. Ik heb deze destijds van mijn vrouw gekregen voor mijn verjaardag. Dit is zeker 20 jaar geleden en heeft al die tijd bij op de plank gestaan. Ik ga dit schaal model zo uit de doos bouwen zonder extra toevoegingen. Het gaat mij in dit geval om het modelbouw proces. En om mijn air brush techniek verder uit te bouwen. Ik denk dat dit model daar zeer geschikt voor is.

De modelbouw doos waar het om gaat. Een oude doos met een nog ouder schaalmodel. Voor wat ik gezien heb tot dusver, heel veel fijne en kleine onderdelen die makkelijk breken. Zie hieronder.

De inhoud van de doos. Ik heb de onderdelen nooit uit het zakje gehaald. Zo zaten ze in ieder geval netjes beschermd.

Zoals gezegd hiervoor, de onderdelen zijn erg fijn uitgevoerd. Voorzichtigheid geboden dus. Verder zie ik zo dat er toch wel een aantal zaken zijn die bijgewerkt moeten worden. Denk hierbij aan putjes en naden. Niets speciaals, maar toch.

Het begint met het motorblok. Het carter en blok zelf moeten netjes in elkaar gezet worden. Zoals ik aangaf. Er moet wel wat netjes gemaakt worden. Hier onder zien we dat er wat plamuur op is aangebracht. De cilinders zullen anders niet mooi passen omdat het blok daar iets vervormd is.

En de motor ophanging. Omdat ik de onderdelen van een auto niet goed ken. Is dit voor mij toch wel een beetje een puzzel. Gelukkig dat de tekeningen erg goed zijn. Maar goed kijken is wel belangrijk.

En dan moet alles haaks verlijmd worden. Ik werk met plastic lijm van Revell en Faller die drogen wel redelijk snel, maar hebben toch wel een uur nodig om goed te drogen. En dan nog 24 uur om uit te harden. Dus lekker laten liggen tot de volgende dag.

Het frame zeg maar waar de motor mee opgehangen word. Geen idee hoe dit heet. Ook daar zitten putten in die volgens mij te zien zijn wanneer het model is opgebouwd. Dus ook deze netjes geplamuurd.

Uitlaat en motorblokdelen zijn nu klaar en op kleur. De verschillende framedelen kunnen nu aan het blok gemaakt worden. Dit model is wel wat lastig om te bouwen. Er zitten erg veel naden en putjes in de kleine onderdelen.


De remmen. Omdat alles erg zichtbaar is heb ik deze ook weer goed vlak mogen maken. De remschijven waren voorzien van lelijke putjes en die zaten dus echt in het zicht.

De bodemplaat en binnenkant. Aan de binnenkant moet ook nog een deel van de uitlaat en stuurinrichting geschilderd worden. De basiskleur zit er al op.

Alles wel netjes afplakken om de rest van de kleur aan te brengen. Doordat de zilveren platen onder de auto mooi egaal zilver moet worden heb ik de platen eerst zwart geschilderd met een kwastje. Door het afplakken krijg je mooie rechte naden.

Alle onderdelen mooi in de juiste kleuren geschilderd. Dit kan dan mooi even wachten tot de rest ook klaar is zodat straks alles netjes gemonteerd kan worden.

De radiator, stuurstang en pedalen. En ook deze in de juiste kleuren. Ik heb een aardig tijdje gezocht naar de juiste kleur en kon hier niets over vinden op het internet. Daarom heb ik de kleur aangehouden die in de beschrijving staat.

De eerste onderdelen van de auto in elkaar gezet. Omdat de plaat een beetje krom is heb ik toch maar een lijmklem gebruikt.

Alle onderdelen die klaar zijn kunnen eindelijk gemonteerd worden. Ook dat is lastiger dan gedacht. Alles is erg fijn uitgevoerd. Een echte uitdaging. Maar het lukt prima.

De plaatdelen van de auto zelf. Deze moeten wit uitgevoerd worden. En de bekleding aan de binnenzijde zwart. Doordat alle kuipdelen gespoten worden heb ik ervoor gekozen deze op houten latjes te verlijmen. Dit is makkelijker vasthouden.

De cockpit van de auto heeft een aantal meters en is voorzien van een metalen kleur. Ik ben geen auto persoon. Behalve de toerenteller en km teller heb ik geen idee waar deze meters voor zien.

De wielen en nog wat andere zaken die wederom klaar zijn. Doordat ik tekst op de banden zag staan heb ik dit met een fijn penseel geschilderd. Deze tekst heb ik dan aan de buitenkant van de wielen gezet. Omdat er een zilveren rand om de velg zit heb ik deze eerst geschilderd.

Nu de plaatdelen op de auto zitten kan ik de decals aanbrengen. De achterzijde is doorzichtig. Omdat je dan de motor kunt blijven zien. Ik heb het besluit genomen om dit wel wit te spuiten.

Nu ook de achterzijde klaar is en de decals er op zitten is de auto zelf klaar. Ik heb de achterkant er los op geklemd als het ware. Het idee is deze naast de auto op een soort display te plaatsen. Maar voor nu is de auto zelf klaar.