Buik Cymbaal

Cybmaal restauratie
Een cymbaal die verkeerd opgeslagen heeft gestaan tijdens de verkoop van een huis. Een drama omdat alles krom is en verwrongen. Grote kieren tussen klankbord en kast. Daarnaast ook niet meer te stemmen en zeker niet meer te bespelen. Dit zijn dure instrumenten die niet zomaar te vervangen zijn. Deze is dan ook nog eens verbouwd van twee octaaf naar drie octaaf waardoor er een groter repertoire gespeeld kan worden.
Cybmaal restauratie
Eerst alles uit elkaar halen. De snaren zal ik opnieuw gaan gebruiken zover deze nog goed zijn. Dat scheelt veel kosten omdat deze piano snaren toch in veelvoud er aan zitten. Elke gang heeft vier snaren. Ik heb voor de handigheid de snaren ook gebundeld en voorzien van een nr. Dan kan ik later makkelijker terug vinden waar ze horen.
Cybmaal restauratie
De stempinnen zijn ook nog eens flink roestig geworden. Deze zullen dus ook nog opgeknapt moeten worden. En natuurlijk zal ik vanwege de roest ook de gaten opnieuw moeten beoordelen. Mogelijk zelfs ruimen voor een overmaat. Wanneer dit moet gebeuren zullen er toch nieuwe stempinnen in gezet moeten worden. Maar dat is voor later. Ik kan de pinnen er niet uit tikken zoals dit bij andere instrumenten wel kan doen. Dus draaien en trekken is de enige manier. Hiervoor heb ik een gaatje in een stemhandvat geboord om door het stempin gaatje een pin te kunnen steken. Dan kan ik kracht met trekken zetten. Ik heb hiervoor wel een oude stemhandvat gebruikt.
Cybmaal restauratie
Omdat de lak volledig versleten was en ook nog eens afgebladerd enz heb ik besloten om het gehele instrument kaal te schrapen. Dit moet wel heel voorzichtig gebeuren omdat hier hout niet verwijderd mag worden. Ook word de schade nu goed zichtbaar. De kieren zijn groot omdat veel hout is krom getrokken. Het hout is dan wel weer geacclimatiseerd en gezet.
Cybmaal restauratie
Doordat het hout goed is gezet en echt goed vast zit heb ik besloten om deze delen opnieuw te lijmen met een speciaal aangemaakte pap van hout en lijm die niet krimpt maar ietsje uitzet. Doordat ik dit bij alle kieren heb gedaan is het nu afwachten omdat dit eerst goed moet drogen. Later word dit allemaal netjes afgewerkt.
Cybmaal restauratie
Het klankbord was erg krom geworden en heb ik ook helemaal kaal geschraapt. Ook hier geld, dat het hout niet verwijderd mag worden. Nu alles kaal is kan het klankbord opnieuw vochtig gemaakt worden en tussen een pers recht gemaakt worden. Nadat het recht is kan het geschuurd en gelakt worden. Hiervoor word wel een speciale lak en lakmethode gebruikt. Anders zal het klankbord weer krom trekken of misschien wel barsten.
Cybmaal restauratie
Het in elkaar zetten is begonnen. Nu alle delen goed gekeurd zijn kan als eerste het klankbord op de plaats gezet worden. Deze zal ook opnieuw voorzien worden van sierlatjes omdat deze helaas verloren zijn gegaan en niet meer te gebruiken. Ik heb de keuze gemaakt om de nieuwe sierlatjes van Beuken te maken. Ook heb ik met tape al een aantal markeringen neer gezet waar straks de snaar bruggen komen te zitten. Let wel, dit is ongeveer, niet exact. De reden hiervan is het richten van het klankbord omdat deze niet vast gelijmd dient te worden.
Cybmaal restauratie
Omdat deze cymbaal eerst bordeaux rood geschilderd was in één kleur is besloten om hier toch iets meer mee te doen. Het houtwerk is eigenlijk erg mooi en is de keuze snel gemaakt om dit mooi met zwart te combineren. Alles word straks wel in mat afgewerkt.
Cybmaal restauratie
Gelukkig hoefde alleen de stempinnen opgeknapt te worden. Het hout is nog goed waar de pinnen in komen en er hoeft ook niet geruimd te worden. Dat scheelt heel veel geld. Links is de stempin gezwart en schoon te zien en rechts de oude verroeste pin. Toch wel een verschil.
Cybmaal restauratie
Nadat alle pinnen zijn aangebracht en de snaarbruggen zijn aangebracht kunnen de snaren aangebracht worden. Dit is een geduldig werkje waar ik meerdere dagen voor neem om te doen. Dit doordat de snaren op spanning gebracht moeten worden en het instrument hier wel aan moet wennen.
 Cybmaal restauratie
Eindelijk als alle snaren op zitten en op spanning staan kan het instrument gestemd worden. Het stemmen is in dit geval redelijk snel gedaan omdat ik langere tijd heb genomen om de snaren op te spannen. De witte doeken van wol zijn bedoeld om het instrument te dempen, er komt veel geluid uit dit type cymbaal en voor de buren is het niet fijn al dit harde geluid. Dat is een kleine extra toevoeging die er om persoonlijke redenen op zit.