Les Harp

Lesharp restauratie
De klankkast van deze harp was het probleem, deze had een aantal losse elementen waardoor de harp snel ontstemt raakte en vreselijk rammelde. De klankkast is nu los gehaald en de losse delen zijn schoongemaakt en opnieuw vast gezet.
Lesharp
Het tussenstuk van de klankkast en de hals. Dit metalen onderdeel zit geschroefd op de klankkast en houd de hals op de plaats zodat deze niet los raakt. De schroeven hiervan waren los gaan zitten en hebben hierdoor het hout uitgesleten. Ook is goed te zien dat er tijden een professioneel onderhoud om het probleem te verhelpen een kit tussen gespoten is. Dit is natuurlijk geen vakman die dit gedaan heeft maar wel een winkel waar dit aangegeven word. Deze rommel zal verwijderd worden en de gaten gevuld met hout zodat de schroeven weer goed grip hebben.
Lesharp restauratie.
De hals is volledig schoon gemaakt en zo ook de haken, stempinnen enz. Veel haken hadden ook aandacht nodig. deze waren uit gelubberd. Omdat het geld er niet was om deze haken te vervangen heb ik deze ook per stuk gerestaureerd. Vaak is het mogelijk om deze opnieuw te klinken. Bij deze haken was dit ook nog zeer goed mogelijk en geeft toch een aantal jaren uitstel. Let hierbij wel, het zal een keer vervangen moeten worden omdat het niet steeds te klinken is.
Lesharp restauratie.
Nu de hals en de zuil zijn verenigd en de verbindingen opnieuw zijn gemaakt is het tijd om alles weer op te bouwen. De klankkast had ik al gerestaureerd. Voordat ik dit zal doen heb ik alles nog even nagelopen en te zorgen dat alles netjes is. Ook heb ik alvast het lakwerk gecontroleerd en in de was gezet. Daar waar de lak beschadigd is, deze gepolijst of voorzien van een nieuwe laklaag waarna dit word gepolijst. Op die manier zijn de beschadigingen niet meer te zien. Hier moet wel rekening gehouden worden met de juiste lak. Elke fabrikant heeft een eigen lak.
Lesharp restauratie
Het opspannen van de snaren is een geduld werkje. Ik heb van een oude rot in het vak dan ook geleerd hoe dit op de juiste manier te doen en dat helpt ontzettend met opnieuw inspelen van een harp. Omdat de harp opnieuw besnaard is zullen de snaren eerder uitrekken dan dat oude snaren dit zullen doen. Toch zijn hier trukjes voor om dit te verbeteren en de harpiste niet steeds opnieuw hoeft te stemmen. Dat was in het begin eigenlijk als het probleem. Iets zullen we dit toch houden en dat hoort erbij.
De harp kan nadat deze is gestemd weer terug naar de eigenaresse die dan weer kan spelen op haar eigen vertrouwde harp.