Kabelhaspel

Je kent het wel. Een verlengkabel. En steeds een warboel. Net als je wel een keer alles netjes hebt proberen op te rollen, gaat het alsnog mis. De kabel kinkt en tolt tot je er dol van word. Een simpele haspel van een stukje overtollig hout is eigenlijk al voldoende. Ik heb hier dan mijn eigen idee over. Dit is op deze manier ook makkelijk op te hangen.

Wat stukken overschot hout van een verbouwing bij ons thuis. Ik bewaar vaak al het goede nette hout. Goed te zien dat ik er al wat lijnen op gezet heb met potlood. De twee zijkanten gaan er af.

Het gezaagde hout. Netjes geschuurd zodat het redelijk glad en splinter vrij is. Nu doormiddel van het center een gat boren. Ik gebruik hiervoor een gatenzaag. Daarmee maak ik in het handvat een grote opening zodat ik daar een stekker doorheen kan halen.

Door de het gat niet helemaal in eens door te boren krijg je een mooiere afwerking. Ik boor de helft van de diepte en draai het plankje dan om. Nu boor ik de rest er uit. De zaag/boor lijn splintert niet op het oppervlakte maar in het midden. Dit is makkelijk om weg te schuren.

Ik heb een aantal stukjes van dezelfde maat liggen wat makkelijk werken is. Nu is deze ook op de juiste hoogte maat afgezaagd. Om de haspel op de rug of steunplaat vast te maken schroef ik deze en verlijm ik deze met houtlijm. Doordat ik het hout niet wil splijten heb ik eerst voorgeboord. Ik gebruik rvs schroeven omdat deze in de garage komt te hangen.

Alles na het vastschroeven netjes laten drogen. De lijm moet toch kunnen uitharden. Netjes schuren en lakken of schilderen. Ik heb zelf het hout gelakt. Twee laagjes geeft voorlopig voldoende bescherming. Het is een werktuig en hoeft niet de schoonheidsprijs te hebben toch?

Ik heb er dan gelijk wat meer gemaakt. Deze twee hebben dezelfde maat. Ook zal ik er nog twee wat smaller maken. Juist omdat ik wat verschillende verlengsnoeren heb is dit wel handig.

Kabelhaspel

Ik heb ze onder een schapje gehangen aan een schroefhaak in de muur. Netjes opgeborgen en nooit meer een stapel kabels dit in de knoop zitten waar je dol van wordt.