Kapstokje zelf maken

Ik kreeg de vraag van mijn partner of ik een klein kapstokje kon maken zodat zij daar wat tasjes enz aan kan hangen. Ze wilde graag 3 haakjes en dat ik daar voor gebruik wat ik heb liggen. Omdat ik hout eigenlijk nooit weggooi en beslag wat ik ergens vanaf haal ook nooit weg gooi, zal dit vast wel gaan lukken. Natuurlijk heb ik hier ook een verslag van gemaakt en laat u hieronder zien hoe ik dit kapstokje gemaakt heb.

Ik begin met een latje dat ik op een handige maat heb afgezaagd. Daarvoor heb ik eerst de juiste maat even opgemeten. Dat is dan gelijk ook het makkelijke van het zelf maken. Kan er maat werk gemaakt worden.

Met een schaafje heb ik de hoekjes een beetje afgeschaafd. Dit helpt straks om alles een beetje af te werken.

Ik heb ook nog een sierlatje van het plafond van haar studio liggen en daar een mooi frame van gezaagd. De hoekjes netjes op 45 graden. Deze komen dan straks langs de zijkanten vast gelijmd.

Zoals geschreven. De lijst word er omheen vast gelijmd en met behulp van wat kleine nageltjes vast gezet om alles vast te houden. Ik gebruik hiervoor quilt naalden omdat deze lekker dun zijn. Splijt het hout niet.

De kopjes van de quilt naaldjes er afgeknipt en de nageltjes dus helemaal in het hout geslagen. Nu zijn ze niet meer zichtbaar. Ik schuur alles met een grof schuurpapier even glad. Ik gebruik grof schuurpapier zodat dit ook wat krassen in het hout geeft. Dit is vanwege het effect dat dit heeft op de afwerking straks.

Eerst alles in de grondverf geschilderd. De grondverf kan na het drogen weer een beetje glad geschuurd worden. Echter niet te glad. Ook dit heeft met de afwerking te maken.

Nu de grondverf droog is een klein laagje groene verf aangebrachte en daarover heen een beetje donkere houtbeits. Dit heb ik met een doekje er weer vanaf geveegd toen het nog nat was. Nu mag het plankje weer drogen. Het effect is dan een beetje rustiek. Alsof het oud hout is.

Het plankje is klaar en natuurlijk moesten er ook wat haakjes op gemaakt worden anders is het geen kapstokje. Mijn partner heeft deze haakjes uit mijn voorraad bakje gezocht. Die gaan we er dan straks in zetten. Maar eerst moet het ophang systeem nog gemaakt worden.

Ik ga het kapstokje blind ophangen. Dus heb ik wat dun metaal nodig die ik op maat maak voor het ophangen van het kapstokje.

Van het ronde gat wat in het plaatje zit maak ik een sleutelgat. Het ronde gaatje is groot genoeg om een schroefje door te laten. En het sleufje zorgt ervoor dat alles mooi door het gewicht op de muur blijft hangen en er niet af valt. Het kapstokje word als het ware van boven naar beneden opgeschoven.

Het plaatje op maat gezaagd en dit word dan aan de achterzijde op het kapstokje met een paar nageltjes bevestigd. Onder het plaatje is het uitgeboord en met een beiteltje heb ik de sleuf verder afgemaakt zodat het schroefje er makkelijk in past.

De twee plaatjes op de achterkant zitten er op en de haakjes zitten in het kapstokje geschroefd. Ik heb wel eerst drie gaatjes voorgeboord zodat het hout niet scheurt als ik het haakje in het hout schroef.

Het kapstokje kan nu op de plaats gehangen worden. Ik heb dit met twee kruiskop schroefjes en plugjes gedaan. Ivm prive is hier geen foto van gemaakt.