Kasteel deurtje

Een kasteeldeurtje om een oud stopcontact mee af te dekken. Gewoon een grappige manier om van iets saais iets leuks te maken. Wij zijn pas in het huis komen wonen waardoor wij ook nu weer bezig zijn met verbouwen. Echter hoeft natuurlijk niet alles gedaan te worden. Zo is de lange woonkamer muur gewoon goed. Alleen zit er een vervelend stopcontact wat niet werkt en verbonden was met een lampsnoertje. Dit hebben we allemaal verwijderd i.v.m. de veiligheid. Nu zit er een gat in dat afgedekt moest worden. Hieronder ziet u hoe ik dit allemaal op een grappige manier gedaan heb met een kasteeldeurtje of muizendeurtje.

Het idee als eerste op een stukje papier uitgetekend. Dit is natuurlijk gewoon een ruwe schets van hetgeen het uiteindelijk moet worden.

Omdat wij met het huis bezig zijn heb ik genoeg stukjes afval hout wat ik dan bewaar voor dit soort zaken. Daar een stukje uitgezocht wat voor mij de juiste maat en dikte had. Daar een ruwe schets op getekend wat dan uitgezaagd kan worden. Als eerste de binnenkant er uit. Dan kan daarna de gehele rand er uit gezaagd worden.

Alles uitgezaagd. De ronde toog zal ik gaan gebruiken. De rest kan aan de kant voor een volgende keer of volgend project.

Het is even een werkje wat je geduldig moet aanpakken. Dit word een stenen omlijsting van de kasteeldeur. Het stenen kozijn zeg maar. De stenen worden nu uitgesneden en ik probeer hier een beetje versleten uiterlijk aan te geven. Dit word straks wel duidelijker wanneer ik dit ga schilderen.

De stenen rand is nu klaar. En aan de kant gelegd worden. De deuren moeten ook nog gemaakt worden.

Voordat ik deze aan de kant leg, eerst in de grond verf. Ik heb nog een blikje schoolbord verf over wat een mooie ondergrond word gebruikt. Straks met de volgende laag zal de zwarte verf als schaduw dienen.

Met dunnen latjes die ik over heb van de modelbouw kan ik de deuren maken. Eerst snijd ik deze ruw op maat. Komt hier niet zo heel nauwkeurig.

Alle latjes die ik gesneden heb worden op een stukje papier gelijmd met een dun laagje houtlijm. Dit mag nu eerst goed drogen. Anders kan het niet bewerkt worden en krijg je rafels in het papier en is het hout slecht te bewerken.

De deurmaat word ruim uitgesneden. De stenen rand zie je net afgetekend staan. Die extra rand is nodig om de deuren onder de stenen deurpost te lijmen.

Als de middensluit lijst op de deur gelijmd zit kan het geheel in de juiste kleurbeits geschilderd worden. Nu heb ik nog een busje beitslak staan van een meubel dat ik gemaakt heb. Door hier meerdere lagen op aan te brengen krijg ik dan de juiste donkere kleur waar ik naar op zoek ben.

Omdat dit gewoon een fantasie deur is maak ik er raampjes in. Met doorgesneden luciferhoutjes kunnen de ramen als lijstjes gemaakt worden en straks op de deurtjes gelijmd worden.

De deuren zitten nu vastgelijmd achter de stenen deurpost. De deurpost is afgewerkt met een drybrush licht grijs en nog een lichte drybrush wit voor de highlihts. Een aardig resultaat toch? De deuren heb ik na het beitsen lichtjes afgeschuurd zodat dit een gebruikt effect geeft. Natuurlijk de raampjes ook even passen nu. Zit aardig naar mijn idee. Dus die kunnen dan ook vast gelijmd worden.

De raampjes worden in een donkere kleur bruin geschilderd en daarna gebeitst in de zelfde kleur als de deur. En daarna met een hele lichte drybrush methode verweerd met licht grijs. Dit is lastig te zien op de foto.

Omdat de kasteeldeur op de muur bevestig word heb ik er een trap bij gesneden. Deze is op de zelfde manier als de deurpost uitgesneden. En een extra deurpost zodat dit de muur en deur op de zelfde hoogte komt te zitten. Dan hoef ik de plint niet door te zagen.

Trapje en extra rand eerst op de zelfde manier geschilderd. Dan past het allemaal mooi bij elkaar. Nu kan alle onderdelen gemaakt en geschilderd zijn heb ik alles ook nog een keer in de blanke matte lak gezet. Daardoor is het wat makkelijker te reinigen als het nodig is.

De montage. Ik heb ervoor gekozen om dit met wat acrylaat kit vast te zetten. Dan zit het vast, maar als het een keer los moet, kan dit makkelijker er afgehaald worden zonder al te veel beschadigingen. De trap zit al vast. Door het stopcontact wat er zit te laten zitten is de rand of omlijsting nodig. Het deurkozijn valt nu over het stopcontact heen.

En nu ook het kasteel deurtje zelf op zijn plek. Ook deze met een klein toefje acrylaat kit vast gezet. Zoals te zien valt het mooi gelijk aan de muur en door het trapje kun je je voorstellen dat het gebruikt kan worden. Een mooie voordeur voor bijvoorbeeld een muisje. 🙂

Dit is natuurlijk nog aan te kleden met wat mos of wat andere natuurlijke zaken. Maar zoals ik al aangaf wil je het ook nog kunnen reinigen. Dat is de reden dat ik dit zo laat voor nu. Wie weet wat er later nog kan.