Kompas symbool

Een Noors symbool. Een kompas dat vaak gevonden is als sieraad uitgevoerd in goud of brons. Er zijn verschillende soorten kompassen omdat dit verschillende betekenissen heeft. Ik heb gekozen voor de meest eenvoudige uitvoering. Gewoon omdat de betekenis hiervan duidelijk is. En dat is, je kijkt naar voren en niet terug. Die kant ga je niet op. Wel naar voren. Ofwel wat geweest is, is geweest en nu moet je je concentreren op de toekomst.

Als eerste een mooi stukje hout gezocht. En omdat ik een makkelijke hanger maak teken ik deze gelijk op het hout uit.

Het is een ronde hanger en met een tekenmal is het makkelijk werken. Een passer kan natuurlijk ook. Maar ik vind de rondingen zo klein. En dus vind ik het gemakkelijk om met een mal te werken.

De vier richtingen die ik heb uit getekend zijn met een scherp mesje uitgekerfd en het vierkantje uitgegutst. Doordat ik de lijnen eerst heb uitgegustst is en daarna de ronde vorm heb uitgezaagd is het makkelijk werken. Je hebt dan een groter vlak in handen en dus kun je het beter vast houden.

Een gaatje geboord net boven één van de wind richtingen en deze voorzien van een metalen ringetje. Het koord is van katoen wat ik gedrenkt heb ik bijenwas. Hierdoor is het koord mooi en sterk.

Ik hoop hier een stukje inspiratie te hebben kunnen geven voor de beginner. Het is een klein leuk sieraadje wat makkelijk met basis gereedschappen gemaakt kan worden.