Kwasten bewaren

Een korte tijd uw kwast bewaren? Is altijd lastig. Voor nu heb ik een leuke tip! Huishoudfolie. Of vershoudfolie voor in de keuken. Ik schilder zelf meestal in het weekeinde. En gebruik de iets betere kwasten. Dus van gemiddelde kwaliteit tot goede kwaliteit. De reden is dat deze gewoon beter schilderen, minder haren loslaten en een minder streperig resultaat geven. Maan dan is het bewaren wel een uitdaging. Goed uitspoelen? Dit kan alleen met acryl verven en onder de kraan is geen goed idee. Bewaren in een potje vloeistof? Dit geeft vaak een weer problemen met het schiften van de verf. Met deze beide methoden moet de kwast ook weer goed droog gemaakt worden voordat ik ga schilderen. Daar heb ik zelf altijd wel wat meer moeite mee. De verf neemt dan vloeistof die is achter gebleven uit de kwast mee en word daardoor de vluchtig. Gaat druipen. En geeft dan een minder mooi resultaat of ik ga overbodig knoeien. Wegwerp kwasten zijn voor mij geen optie omdat die vaak geen goed resultaat geven in de afwerking. En zoals ik al aangaf, de haren verliezen.

Wat ik dan meestal doe is de kwast in folie wikkelen. Dat glimmende aluminium folie of vershoudfolie. De verf krijgt dan geen voldoende lucht meer om te drogen waardoor de lak zacht blijft. En de kwasten zijn vaak nog 2 weken houdbaar.

In dit geval, Terpentine basis lak voor de kozijnen. De verfklus is klaar en het weekeinde voorbij. Volgende week weer verder.

In dit geval gebruik ik gewone huishoudelijk aluminium folie. Heeft eigenlijk iedereen wel in huis.

Wat ik gemerkt heb is dat het vouwen van de folie om de kwast wel belangrijk is. Ik begin zelf altijd aan het midden van de folie.

Door dan de folie met matte kant naar binnen te houden vouw ik deze dubbel met de kwast ertussen. Ik druk de zijkanten dan zachtjes aan. Waarom het beter werkt met de matte zijde aan de binnen zijde is mij niet bekend helaas. Maar het is echt zo.

Dan rol ik de folie er strak omheen. De folie draai ik strak om het handvat heen. Nu kan de kwast weg gezet worden. Ik hang deze meestal op zodat de haren naar beneden wijzen. De verf zakt nu dus ook naar beneden en niet richting het handvat waardoor de metalen huls die over de haren heen zit gevuld zou worden.

U kunt natuurlijk het zelfde doen met vershoudfolie. De werking is het zelfde. Alleen vind ik het zelf minder fijn om er later af te halen voordat er weer geschilderd gaat worden.