Ladenkast restauratie

Ik wilde graag een kastje naast mij hebben staan met wat laadjes er in. Daar kan dan wat van mijn dagelijkse spullen in opgeborgen worden. Dus op naar de kringloop winkel en eens kijken of daar iets te vinden is. Helaas niet heel erg veel keuze. Dus maar zelf aan de gang met een oubollig kastje die van echt hout is gemaakt. Dit is dan wel iets wat ik kan aanpassen zodat dit geschikt is voor mij. Daarnaast dit maar eens naar de moderne tijd brengen. Ik heb er uiteraard een verslag van gemaakt en deze vind u hieronder.

Het kastje wat ik heb uitgekozen om aan te passen naar mijn wensen. Het is in iedergeval wel van echt hout gemaakt. Eiken. Dus ik kan dit allemaal aanpassen naar eigen wens doen omdat ik alles kan afwerken. Is het mdf of spaanplaat dan kan dit niet.

Als eerste maar eens de gehele kast kaal krabben. Ik ben begonnen met het blad kaal te krabben. De mooie kleur van het eiken begint zich nu al te laten zien.

Als het blad eenmaal klaar is, kan ik dit verder afgeschraapt worden. Het schrapen maakt het hout ook mooi glad en egaal. Dat helpt mij later met de verdere afwerking van het blad.

Als het blad aan de bovenzijde klaar is kan ik de rest gaan afkrabben. Omdat dit kastje verschillende hoeken en rondingen heeft gebruik ik er verschillende beitels en krabbers voor. Stukje voor stukje word het tafeltje kaler en kaler.

Zo ook de voorzijde van de tafel. De onderkant heeft een krul als het ware. Dit was in de jaren 60 er in de mode. En we zien ze nog wel bij de oudere mensen staan. Die krullen gaan er dan ook vanaf. Gelukkig zitten deze er alleen op vast gelijmd.

Het blad er vanaf gehaald. Het blad was groter dan het kastje. Dit was overhangend als het ware. En was aan de bovenkant afgerond. Doordat ik het blad netjes op dezelfde maat afzaag als het kastje krijgt het kastje ook een meer moderne uitstraling.

De laden zijn een ander verhaal. Daar zitten uitgevreesde delen in. Ook die wil ik kaal maken. Ik heb er even aan gedacht om deze zwart te schilderen. Maar dat zie ik straks wel als het kastje kaal is en in elkaar zit. Het geheel geeft dan aan of ik dit wel of niet zwart schilder.

De pootjes hebben rond gedraaide delen die ik kaal gemaakt heb. Doordat ik deze nu zwart geschilderd heb geeft dit ook weer een wat afstekend geheel. En maakt het kastje ook weer iets moderner.

Het blad is er opgezet nadat ik dit gelakt heb. Door de rechte hoeken en gelijke maat als het kastje is het nu toch wel een heel mooi geheel geworden.

Ook de lade zijn gelakt. De knoppen kreeg ik er niet mooi vanaf zonder de lades te beschadigen. Daarom heb ik ook deze nadat ze kaal gemaakt zijn zwart geschilderd. En gelakt zodat de knoppen minder snel beschadigen door het vastpakken.

De kast is nu klaar. Ik heb ervoor gekozen om de lijnen niet zwart te maken. Dit geeft toch wel een wat strakker geheel. Alles heb ik nog een keer in de meubel lak geschilderd. Dat geeft het hout een mooie beschermlaag.

Ik denk dat dit nu een mooi kastje is geworden waar ik veel plezier van ga hebben. Dit komt als het ware naast mijn zitplaats te staan. Met wat dagelijkse zaken in de lade. Handig en mooi. Het restaureren is ook een leuk project geweest waar ik dan echt wel van genoten heb.