Lampje van een tak

Er werd mij gevraagd door mijn partner om een lampje te maken wat van een tak en een roestige ketting. Ketting is geen probleem als fietsenmaker en een tak zal zeker ook geen probleem worden. Maar hoe dit te combineren? Wel, een paar ideeën verder en het is gelukt. Ik heb hieronder een verslag gemaakt wat laat zien hoe ik dit gedaan heb.

Als eerste een mooie tak. Dit is een buxus stuk wat in onze tuin heeft gestaan en is afgezaagd doordat deze te groot is geworden. Buxus is een zeer harde houtsoort. Ik heb gelukkig meer van dit soort takken. Daar maak ik dan ook vaak kleine zaken van. Deze tak is uit onze tuin en blijft daarom bij ons maar nu als lamp.

Het begin is gemaakt. De kleine zijtakjes en wat andere zaken er vast afgezaagd. Dit geeft de uiteindelijke vorm weer hoe de lamp gaat worden. Of er nog meer afgezaagd gaat worden weet ik nog niet. Dat mag blijken wanneer het lampje vordert als het ware.

Uiteraard haal ik de bast er ook eerst vanaf. Doordat het hout erg hard is, gaat de bast er in kleine schilfers af. Stukje voor stukje.

Nu de stam klaar is. Kan er een voet of sokkel gemaakt worden waar het stammetje op vast gezet kan worden. Alles word een beetje uit de losse pols gedaan zonder exacte maten.

Om de sokkel een beetje te verfraaien heb ik besloten om de hoekjes er ook af te halen. Dit geeft toch niet een iets eleganter aangezicht dan een gewone vierkante plaat.

Nu de sokkel op de juiste maat enz gezaagd is heb ik deze glad geschuurd en de randen iets afgerond. En niet te vergeten een gaatje geboord waar de stam met de sokkel aan elkaar gemonteerd worden.

Ik heb besloten om de sokkel een lichte zwarte tint te geven. Hiervoor heb ik nog een beetje zwarte verf staan. Daarmee maak ik eerste de hele sokkel zwart.

Zoals ik aangaf maak ik de sokkel of voet licht zwart. Door de verf er weer af te schuren komt de houtnerf weer tevoorschijn. Deze houtnerf maakt de sokkel ineens een stuk leuker.

Met Pledge zorg ik voor de afwerking. Deze afwerking zal de houtnerf van het hout mooier laten uitkomen. De hout structuren zullen daardoor meer naar voren komen en het hout word als het ware bescherm. Net zoals bijvoorbeeld boenwas dit doet.

Nu het hout klaar is komt de ketting om de stam aan de onderzijde gerold en met twee roestige spijkertjes vast gezet in het hout. Om alles een beetje funny te laten zijn heb ik een geweven lichtsnoer aangeschaft en er een stekker en fitting aangezet. Deze gewoon om de stam gerold. En de fitting met een haakje aan de stam vast gemaakt. Het lampje hangt hierdoor als het ware voor de stam. Dit geeft een beetje een creatief speels effect.

Misschien niet helemaal goed te zien, maar doordat ik er een dimmer tussen heb gezet. Kan het lampje harder of zachter gezet worden. Dit geeft een leuk effect als het op een kastje gezet word als schemer lampje of iets dergelijks.

Ik heb dit een leuk project gevonden om te maken. Gewoon eens iets anders dan het gewone werkt. Het lampje staat nu in de studio van mijn partner op haar kast.