Lange haarnaalden

Ik heb hier al eens eerder een pagina over geschreven. Alleen ging dit over sjaalpinnen en haarnaalden in één post. Dus van daar dat ik het nu even over haarnaalden zelf heb. Van ontwerp tot eindproduct. Natuurlijk als inspiratie bedoeld.

Als eerste een ontwerp maken Let er op dat een haarpin eigenlijk best lang moet zijn. De pin zelf moet zeker 15cm lang zijn. Het ornament, in dit geval de krul komt daar nog bovenop. Als de pin korter is dan komt deze niet door het haar van iemand en kan het haar dus niet goed opgestoken worden.

Het ontwerp kan natuurlijk overgetrokken of gekopieerd worden en uitgeprint. Normaal gesproken maak ik een ontwerp maar één keer dus gebruik het ontwerp zelf zoals deze getekend is.

Voordat ik begin met zagen laat ik de lijm (lijmpen) altijd een paar uur of een dag drogen. Dit zaagt makkelijker omdat de lijm dan niet gaat stroppen tussen de zaagbladen. Ik heb hier een stukje eiken gebruikt als hout. Natuurlijk kan er ook een ander stukje hout gebruikt worden. Handig om kleine afval stukjes voor te gebruiken.

Omdat ik een wat dikker stuk hout gekozen heb zaag ik deze in twee gelijke stukken. Nu heb ik twee dezelfde pennen. Op de voorgaande foto’s is goed te zien dat ik twee ontwerpen gemaakt heb. Deze heb ik beiden het zelfde gewerkt. Ik geef de uitleg op deze pagina via één ontwerp.

Het afwerken van de pen. Ik gebruik hiervoor kleine vijltjes, schuurpapier en kleine mesjes om de pinnen mooi rond te krijgen. De bovenste moet nog verder afgewerkt worden. Als alles mooi rond is kan de pin geschuurd en vervolgens met was of lak afgewerkt worden. Ik heb er nu voor gekozen om deze netjes af te lakken.

Beiden zijn netjes afgewerkt en afgelakt. Mooi is nu te zien welke kleur het hout heeft. Het eiken heeft van zichzelf gewoon een erg mooie kleur.

Een kleine tip voor als u zelf aan de slag gaat. Gebruik een hardere en flexibele houtsoort. Denk aan eiken of anders essen. De kans dat het werkstuk breekt tijdens het bewerken of dragen is dan een stuk kleiner.