kinderkrukje

Een oud kinderkrukje van vroeger. Zo maken ze deze niet meer. De goedkope plastic krukjes lijken er vaak wel op. Een leuke vondst in de kringloop winkel. Natuurlijk is er wel wat werk aan. Het donker eiken gebeitste krukje oogt nu niet leuk, maar ik zal dit naar onze eigen tijd brengen en laat zien hoe ik dat doe.

Kinderkrukje (1)

Iedereen kent ze wel, de houten krukjes van vroeger. Vaak vinden we ze gewoon niet mooi meer en passen ook niet meer in ons interieur, jammer want het zijn echt beresterke krukjes en staan ook stevig. Kortom, dit krukje krijgt een make-over om naar onze tijd te brengen.

Kinderkrukje (2)

Als eerste moeten de spijkers er uit, dit krukje is eens door iemand gerepareerd omdat de lijm los gelaten heeft. Jammer dat dit zo gedaan is omdat deze spijkers er nu moeilijk uit te krijgen zijn. In elke poot zit er één in. Met een heel dun tangetje en een oude schroevendraaier lukt het om ze er uit te krijgen. Dit is belangrijk omdat ik het hout niet wil beschadigen en omdat ik de pootjes er weer goed in wil kunnen lijmen.

Kinderkrukje (4)

Een overzicht, de pootjes en zitting zijn kaal geschraapt met een schraapstaal. Ik heb hier alle beits om alles donker te krijgen af moeten schrapen van de pootjes. Deze wil ik graag in een lichte kleur lakken met een blanke lak. De zitting zal worden geschilderd in een eigentijdse en vrolijke kleur zodat het krukje op elke kinderkamer past.

Kinderkrukje (5)

Maar voordat het zover is, eerst alles in elkaar zetten. Ik heb de pootjes voorzien van een schuine hoek zodat deze exact in de zitting past en daarin geperst word. Door een goede houtlijm die watervast is te gebruiken zal dit nooit meer los komen. Ik gebruik hiervoor geen spijkers omdat dit het hout gewoon stuk maakt en de tapse verbinding tussen poot en zitting zorgt voor alle stevigheid.

Kinderkrukje (6)Nadat alle lijm heeft kunnen drogen zijn eerst de pootjes in een goede kwaliteit lak gelakt. Ze moeten immers tegen een stootje kunnen. Daarna is de zitting netjes geschilderd in een goed kwaliteit schilders verf. Doordat ik er een mooi eigentijds kleurtje voor gebruikt heb is dit krukje weer leuk gerestyled. Het staat op deze manier erg leuk in elke kinderkamer. Of gewoon in de huiskamer met een plant er op.

Dit krukje is in mijn etsy shop te koop. Neem eens een kijkje.