1000 dingen rekje met potjes

Het gebruik van lege potjes kan natuurlijk ook een leuk uiterlijk zijn. Zeker als je ze mooi naast elkaar in een elegant rekje plaatst. Wij hebben deze in de keuken hangen voor het opbergen van kruiden die wij in de keuken gebruiken. Wij kopen deze kruiden in zakjes. Dan is het potje erg makkelijk.

potjes rekje (3)Als eerste een klein truckje om de potjes van hun etiket te verlossen. Door met een schuursponsje van metaal krassen we het etiket flink in. Dan kan het potje in zo heet mogelijk water met wat soda. Dit lost ook de lijm een beetje op en zorgt dat het etiket sneller verzadigd word met water.

potjes rekje (4)Nu alle etiketten er af zijn laat ik ze nog even goed weken in ruim sop. Gewoon een goede afwas middel is echt goed genoeg in dit geval.  De potjes moeten dan ook echt helemaal schoon en fris zijn.

potjes rekje (5)De potjes zelf. Je kunt goed zien dat ze helemaal schoon zijn. Ik laat ze nu wel goed drogen en uitwalmen ondanks dat ze goed afgedroogd zijn. Wij gaan hier kruiden in bewaren en willen niet dat de kruiden vocht opnemen uit de potjes.

potjes rekje (6)Het rekje zelf. Een simpel rekje is vaak het beste. Hoe eenvoudiger hoe beter. In dit geval heb ik de potjes naast elkaar neer gezet en opgemeten hoe lang ik het rekje ga maken. Ik kom uit op 8 potjes. En daar het rekje op aangepast.

Opzet kruiden rekjeZoals ik al aangaf, houdt het simpel. Zo heb ik een lijst, bodem en steun. Meer niet. Let hier wel goed op dat je de binnenmaat groot genoeg maakt zodat de potjes er met wat speling in past.

potjes rekje (7)Ik heb gekozen om de verbinding te maken met behulp van sate prikkers. Ik heb hiervoor de gaatjes voorgeboord. De verbinding wordt natuurlijk verlijmd en ook de sate prikkers worden van lijm voorzien voor stevigheid.

potjes rekje (8)Het rekje zoals het geworden is. Ik heb het hout met blanke matte lak gelakt. Dat maakt  het makkelijk met schoonhouden. Doordat ik deze vast schroef op de muur geeft dit nog eens extra stevigheid.

Potjes en kruiden rekjeDan is het daarna tijd om de potjes te vullen en de rekjes op te hangen. Ik heb twee rekjes gemaakt en nu al gemerkt dat dit niet genoeg is omdat wij zelf ook kruiden drogen uit de tuin. Daar zijn deze potjes ook erg handig voor.