Elegant tafeltje

Gevonden in een kringloop winkel. Een leuk tafeltje dat nog wel wat aandacht nodig heeft. Natuurlijk zal een tafeltje als dit nog jaren mee kunnen indien het goed gerestaureerd word. Ik laat je zien hoe ik dit gedaan heb.

Tafel elegant (2)

De tafel in onderdelen zoals deze in de krinloopwinkel gevonden is. Hier zal dus nog wel het één en ander aan moeten gebeuren. Doordat de lak ook erg slecht is en het sky-leer aan de andere kant van het blad erg slecht is zal hier serieus naar gekeken moeten worden. Kortom, weer een leuk project natuurlijk.

Tafel elegant (3)Als eerste het hout werk. Dit maak ik eerst helemaal kaal. Omdat ik hier geen warmte kan gebruiken vanwege het sky-leer wat op het blad zit krab ik dit met mijn beitels netjes tot het hout kaal. Het is een geduld werkje. Wanneer je dit zelf gaat doen, neem hier dan ook de tijd voor. Het hout beschadigd snel en dat krijg je niet meer mooi wanneer je te gehaast werk. Krassen of splinters zijn makkelijk gemaakt.

Tafel elegant (4)Na een flink aantal uurtjes krabben en schrapen is het blad helemaal kaal en kan het hout verder afgewerkt worden. Ik heb nog geen besluit genomen over de afwerking dus laat ik dit nog even zoals het is. Wanneer de poot ook kaal is kan ik een keuze maken omdat ik dan een geheel plaatje voor mij heb.

Tafel elegant (6)

De onderzijde van het blad moet nog wel gerepareerd worden. Omdat het geen echte antieke tafel is zal ik dit toch beter doen dan dat de fabriek dit destijds heeft gedaan met alleen lijm. De vorige eigenaar heeft met hobbylijm de bevestiging klos proberen vast te lijmen maar zoals begrijpelijk heeft dit niet gehouden en is het tafeltje bij de kringloop terecht gekomen.

Tafel elegant (7)

Nu de klos schoon is gemaakt heb ik er een viertal gaatjes in geboord. Omdat ik alles met de hand wil doen heb ik hiervoor een kleine handboor met een scherp houtboortje. De schroefjes hebben een lengte zodat ze niet door en door gaan. Dit omdat ik het sky-leer niet van het blad wil afhalen. De klos zal gelijmd worden met een goede houtlijm en de schroeven houden alles mooi op de plaats tot de lijm droog is. De schroefgaten zijn met een handverzinkboor netjes verzonken waardoor de schroef gelijk aan het hout valt..

Tafel elegant (8)

Ook de poot mag kaal. Het is goed te zien dat er verschillende kleuren hout gebruikt zijn. Dit geeft eigenlijk een mooi effect omdat je dan heel goed kan zien hoe het tafeltje in elkaar steekt. Ook hier gebruik ik geen warmte en krab voorzichtig alle lak er van af. Doordat de tafel en poot ook in de was is gezet zal ik het hout moeten behandelen zodat alle vettigheid er uit is. Anders houd straks de lak niet goed. Ondertussen heb ik ook gelijk het besluit genomen dat het tafeltje in de blanke lak gelakt word en niet meer zo donker als het was. De reden is dat dit daarna in meerdere interieur stijlen toepasbaar is. Natuurlijk is het een kwestie van smaak.

Tafel elegant klaar (1)

Nu alles netjes glad is afgewerkt en het tafeltje in een hoge kwaliteit lak gelakt is  ziet het er weer als nieuw uit. Ik heb dan ook een matte lak gebruikt omdat het glans anders teveel zou worden. Wel heb ik de lak mooi gepolijst waardoor er toch iets van een eiglans ontstaat.

Ik denk dat het zo toch een mooi tafeltje is geworden. Vind je het een leuk tafeltje? Dan is deze te koop. Je kunt het vinden in mijn etsy shop. En ook nu weer voor een kleine prijs omdat ik er geen winst oogmerk op heb.