Mjolnir van been

De Mjolnir of Thors hamer. Een amulet gemaakt van been.

Als eerste het soort bot. Ik heb gewoon een stukje schenkel uit de supermarkt gebruikt. Dit schoon gekookt en goed laten drogen. Doordat ik het bot niet door en door gaar gekookt heb blijft het mooi wit. Als eerste heb ik er een stukje uit gezaagd wat ongeveer de maat van het hangertje moet gaan worden. Doordat been rond is tekent het wel lastig af. Ik werk dit keer redelijk uit de hand zonder al te veel te meten.

De basis wordt als eerste uitgezaagd. Als zaagje gebruik ik hiervoor een houtzaagje nr.2 voor de figuurzaag. Dit is een middenmaat zaagje wat een mooie zaaglijn maakt en niet vast gaat zitten maar ook niet hapt.

Omdat ik de Mjolnir recht wil hebben, zaag ik deze volledig vlak door. Een klein nadeel, er moet wel opnieuw afgetekend worden om zo de middenlijn te houden.

Omdat ik er enigszins een vorm in wil hebben heb ik de zijkanten iets taps toe weg gevijld. En de tekening er op gezet. Ik heb een simpel patroon gekozen om er te zetten. Deze ook met een potlood er op getekend. Het grafiet van potlood is makkelijk we te halen wanneer de lijnen in het been gekerfd zijn.

De rechterzijde is klaar en moet nu alleen nog afgewerkt worden. Links staan de potlood lijnen er nog op. Door het vasthouden van het hangertje zijn deze wel iets vervaagd. Ik zal deze dan wel overnieuw er op zetten of opfrissen zodat de lijnen weer duidelijk zijn.

Omdat ik het leuk vind dat de ingekerfde lijnen duidelijk te zien zijn heb ik deze ingekleurd met inkt. Deze inkt trekt net een beetje in en zal daardoor redelijk slijtvast zijn. De inkt moet goed drogen waarna de inktresten verwijderd kunnen worden.

 

Nu de lijnen ingekleurd zijn mag alles drogen. De inkt heeft ongeveer 48 uur nodig om echt goed uit te harden en echt helemaal droog te zijn. Om mooi zwarte lijnen te krijgen behandel ik de lijnen meerdere keren met inkt. Daardoor word het zwarter omdat het dan beter dekt.

De lijnen die ingevuld zijn met inkt heb ik schoongemaakt. Nu zijn de lijnen ook gelijk wat strakker geworden vanwege het uitvullen van de lijnen. Ik wilde het gebruiken als hanger en dus moet er een gaatje door. Deze heb ik met een klein handboordje geboord en de bevestiging van messing draag gemaakt. Nu kan er een koord aangehangen worden.

Ik vind het een geslaagde hanger geworden. Het lijnwerk heeft de betekenis van oneindigheid. Welke is terug gevonden als een bronzen hanger in Polen. Omdat ik het leuk vind om been te bewerken heb ik deze in het been nagemaakt.