Sky-fi Orguss

Een modelbouwdoosje van een goede vriend gekregen. Hij heeft dit als erfenis gekregen en vond dat ik dit moest krijgen. Ik ben zo blij als een kind hiermee omdat ik dit zelf niet kon betalen als kind zijnde. Een leuk model om te bouwen. Zie hiervoor ook de andere sky-fi pagina’s.

Orguss.2

Het doosje zoals ik deze gekregen heb. Alles is nog mooi en netjes. Alleen de doos is een keer uitgepakt en dus zit niet alles meer geseald. De decals zijn hierdoor wat gelig. Hopelijk dat dit in het papier zit en niet in de decal zelf.

Orguss.1

Het model zoals het moet worden. Dit betekend dat ik geen metaal kleuren zal gebruiken zoals op het doosje is aangegeven.

Orguss.3

Als eerste zullen er een aantal delen in elkaar gezet worden en alle gietrandjes verwijderd worden. Die zijn anders lelijk zichtbaar wanneer het model geschilderd gaat worden. Het model staat hier deels in elkaar maar de armen, benen enz zitten nog niet gelijmd. Dit is zo neer gezet om alles te passen.

Orguss.4

Nadat alle onderdelen goed zijn kan het in de grondverf gespoten worden. Door goede grondverf of primer te gebruiken hecht de verf goed. Anders kun je deze van het kunststof afvegen.

Orguss.5

Nu alle basis delen geschilderd zijn kunnen de details geschilderd worden. Alle delen waarbij inkijk is zoals bij de overgang naar de voeten zullen aan de binnenzijde zwart geschilderd worden. Zoals links te zien is moet het dan daarna wel bijgewerkt worden. Rechts is dit reeds gedaan. Ook heb ik verschillende delen voorzien van een filmlaag inkt. Dit geeft net iets meer diepte. Dit is het verschil tussen een speelgoedje en schaalmodel.

Orguss.6

Alles geschilderd en voorzien van details. Omdat overal alle details ook geschilderd zijn is het model in elkaar gezet. Het model kan nu verder afgemaakt worden.

Orguss.7

Het afmaken is het aanbrengen van de decals. Zoals ik al aangaf is het papier van de decals een beetje vergeeld. Zo zie ik nu ook dat de decals een beetje gelig zijn. Ik heb geen andere die ik kan gebruiken. Na aanbrengen valt het allemaal gelukkig wel mee omdat de decals zich goed lenen voor wat kleur verschil. Ze zijn omrand met een zwarte rand waardoor er een soort bordje ontstaat.

Orguss.8

Het vastlijmen van de piloot in de canopy. Eerst de achtergrond opgeschilderd en de stoel voorzien van de knopjes en kleuren die daarbij horen. Er komt een canopy overheen dus blijft dit goed zichtbaar.

Orguss.10

Een laagje blanke lak eroverheen zorgt ervoor dat alles mooi egaal is en dat alle decals geseald zijn. De blanke lak is een eiglans lak. Dit is een lak tussen hoogglans en mat in. Dit is een persoonlijke keuze geweest.

Ik vind het een leuk model geworden en ook deze is in onbeschadigde staat opgeschilderd. Behalve de toegevoegde afbeelding ken ik hier weinig van en weet ook niet of dit uit een tekenfilm afkomstig is. Het heeft mij wel weer even naar mijn kindertijd terug gebracht.