Sky-fi Robofish

Een oud stuk speelgoed wat uit de jaren 80 stamt is natuurlijk ook leuk om eens iets anders mee te doen. Ook dit is zeer geschikt om in de sky-fi te gebruiken. Het is een speeltje wat je kon opwinden en dan kon laten rijden. Bij het rijden bewogen de vleugels van de mechanische rog.

Robofish.1

Het stukje speelgoed zoals het er uitziet. Erg vies en vol nicotine omdat de eigenaar dit in huis had staan waar veel gerookt werd. Goed te zien dat er een mechanisme inzit. Deze werkt alleen niet meer.

Robofish.3

Alles uit elkaar gehaald. Het uit elkaar halen is vrij gemakkelijk omdat het een kliksysteem is wat met rubbertjes geborgd is. Doordat het zo vies is alles eerst in een bakje met afwasmiddel laten weken. Afwasmiddel is ontvettend en dus handig om dit soort zaken in schoon te maken. Wel een nachtje laten staan. Dan kan alles zo met een borsteltje gereinigd worden.

Robofish.4

Doordat ik er een sky-fi model van wil maken plaats ik verschillende zaken die te maken hebben met het rijden niet meer terug. De gaten die ontstaan hierdoor worden afgedicht met styreen. Dan kan het straks met wat plamuur egaal en glad gemaakt worden.

Robofish.5

De bais van het model is klaar. De vleugels van de rog zijn gefixeerd en kunnen ook niet meer bewegen. De scharnieren zullen met verf en inkt worden verduidelijkt. Alleen de cockpit is nog niet geplaatst. Dit is voor later.

Robofish.6

Omdat alles nu netjes is afgewerkt kan het in de primer gespoten worden. Dan hecht de verf beter op het plastic. Ik heb dit keer voor zwart gekozen omdat de keuren dan straks wat beter uitkomen dan wanneer ik grijs of wit zou gebruiken. Dit geeft een warmere tint aan de kleur.

Robofish.7

Als eerste word de basis geschilderd. Blauw voor de romp en grijs voor de vleugels. Daarnaast de vlakverdeling op de romp rood en de onderhoudsdeksels geel op de vleugels. Een rode streep vond ik ook wel een leuk detail.

Robofish.8

De naden en overgangen krijgen alleen een filmlaag van verdunde inkt. Ook de paneel lijnen zullen met inkt gevuld worden. Daarmee krijgt het model wat meer schaduw en zal een realistisch uiterlijk krijgen.

Robofish.10

Ik heb ervoor gekozen om dit model wel te verweren en hiervoor juist de kleuren valer opgeschilderd door de drybrusch techniek. Dus door met een bijna droge kwast highlights aan te brengen. Het is een duikboot en komt in zoutwater van de zee waardoor de verf als het ware uitgebeten word door het zout.

Robofish.11

Nu ook het verweren klaar is kan de canopy geschilderd worden. Ook deze heeft een grijze verwering gekregen. Ik heb de canopy inmiddels geplaatst en voorzien van het rode ruitje wat er al in zat. Een mooi detail.

Robofish.12

En de bewapening, behalve wat geschut naast de canopy heeft deze vier torpedo’s bij zich. Ik heb ze in kleuren geschilderd voor de camouflage.

Robofish.9

Een tijdje nagedacht over hoe het model te presenteren. Daarom heb ik een standaard gemaakt waar het op gezet kan worden. Deze zal ik ook schilderen waardoor dit minder aanwezig zal zin. Een standaard mag de aandacht niet van het model afhalen.

Robofish.14

Ik had nog veel decals van oudere modellen over en daar heb ik een kleine greep op het model geplakt. Ik heb nadat de decals zijn aangebracht alles nog wel een laag blanke lak in mat er op geschilderd. Daardoor is alles mooi gesead en heeft alles op het model dezelfde matte kleur.

Ook het standaard is geschilderd. En na het drogen van zowel het model als  het standaard is het model er op geplaatst.

Robofish.15

Het model is klaar. Juist met al die verwering die is aangebracht is een keer iets anders voor mij. Ik vind het ook leuk om zo een stukje speelgoed te kunnen veranderen. Mocht ik weer eens iets dergelijks tegenkomen zal ik ook hier een pagina van maken.