Boeren Melkschouw

Boeren melkschouw klaar
Een boeren melkschouw. Een scheepje wat wij eigenlijk niet meer kennen maar destijds niet uit de wateren van Friesland of het polderlandschap weg te denken was. Deze trekschuit was erg belangrijk voor onder andere vervoer van melkbussen, hooi, sto enz.
Boeren melkschouw.2
Omdat het een platboden is dat uit meerdere planken is opgebouwd kan heb ik gekozen voor essenhout. Dit is kwartier gezaagd waardoor er een mooie nerf is ontstaan. Als eerste zal dit in stroken zoals ik heb afgetekend worden gezaagd.
Boeren melkschouw.4
Omdat de planken tegen elkaar gelijmd worden zal er wel een breeuwnaad te zien zijn. Hiervoor heb ik een permanent merker om daarmee de zijkanten van het hout zwart te maken. Dit kan ook met potlood maar door het grafiet zal de lijm minder goed hechten. Daarvoor is het latjes gewoon te dun. De dikte van het hout heeft weer te maken met de schaal waarin dit bootje gebouwd word.
Boeren melkschouw.6
Het resultaat van de gebreeuwde naden. Ik vind dit zeer goed geslaagd en alles kan gelijmd worden.
Boeren melkschouw.11
Het lijmen van de boden op de spanten. Er zijn niet veel spanten meer blokjes die de planken bijeen houden. Wel is op de boeg en hek een verbinding gemaakt. Deze verbindingen zijn geklonken met messing staafjes. In heb messing gebruikt omdat het hier om een schaalmodel gaat. In het echt zou dit metaal zijn.
Boeren melkschouw.13
De volledige bodem is klaar. De spanten zijn afgeschuind in de juiste hoek waardoor de zijkanten ook in de juiste hoek komen te staan.
Boeren melkschouw.15
Omdat ook de zijkanten genageld zijn heb ik besloten om deze te voorzien van deze nagels. Deze eerst afgemeten en voorgeboord. Daarna messing nageltjes er in gelijmd. Nu kunnen deze na het drogen afgeknipt worden en vlak gevijld.
Boeren melkschouw.18
Het vlak vijlen geeft gelijk een mooie afwerking. Doordat deze gelijk gevijld zijn met het hout valt dit niet direct op maar wanneer je goed kijkt zie je dit wel.
Boeren melkschouw.21
detail van de boeg. De klinknagels zijn zo goed te zien. En de zijkanten hebben ook dezelfde breeuwnaden als de onderkant. Ook zullen de spanten voorzien worden voor verticale spanten.
Boeren melkschouw.23
Omdat ook de zijkanten opgebouwd zijn met een dubbele plank word deze er nu op gelijmd. Doordat ook de spanten opgebouwd zijn naar boven is er een goed lijmvlak ontstaan. Door deze van te voren te buigen kan deze ook goed op de plaats gehouden worden door de lijmklemmen.
Boeren melkschouw.25
Het bootje zoals deze in de basis is. Omdat dit nogal kaal is zullen er nog wel wat kleine gebruiksdetails aangebracht worden.
Boeren melkschouw.26
Voordat de details aangebracht zullen worden word eerst een standaard gemaakt. Voor dit standaardje heb een sierlijke vorm uitgekozen en getekend waarna deze uit het zelfde hout is gezaagd.
Boeren melkschouw.28
De uitgezaagde steunen komen op een plankje gelijmd. Dit plankje word dan weer zwart geschilderd met houten lijnen rondom. De lijnen worden zichtbaar wanneer de schilders tape verwijderd word.
Boeren melkschouw.30
Het bootje zoals deze op de sokkel staat. Ik denk dat dit op deze manier een mooie presentatie geeft.
Boeren melkschouw.32
De sokkel zoals deze is geworden. Ik dit idee een paar jaar geleden zo bedacht en daar houd ik mij aan vast. Al is het wel zo dat de schepen dan vast gezet worden op de sokkel. Dat is met dit bootje niet handig en niet nodig.
Boeren melkschouw.35
Details maken het schaalmodel word wel eens gezegd, zo is dat met dit bootje ook. Het is een klein trekschuitje. Daarom krijgt deze zowel voor als achter een trekkoord. Het trekkoord worm aan een oog met splitsing en wikkel vast gezet en met een pin aan het bootje vast gezet. Eenvoudig en stevig.
Boeren melkschouw.36
Om het trekkoord te presenteren is dit opgerold, normaal gesproken zou dit gewoon op het dek gelegd zijn en zou men niet de aandacht besteden om dit op deze wijze op te rollen. Ook de boom is gemaakt. Wanneer er niet getrokken kan worden kan er altijd nog met een soort duw stok voort geduwd worden. Dit is een boom genoemd.
Boeren melkschouw.37
Om de lading vast te houden worden er aan de zijkant ook een aantal ringen aangebracht. Deze zijn uitgevoerd in missing maar zullen zwart worden geschilderd. Dit oogt wel beter omdat dit vroeger ook van metaal gemaakt zou zijn.
Boeren melkschouw.39
Mijn naam op de sokkel met naam van het scheepje en natuurlijk de schaal. Destijds was mijn website nog Furioza. Dit is inmiddels veranderd naar mijn eigen naam door omstandigheden.
Geplaatst in het Openluch Museum (verkleind)
Het bootje is inmiddels klaar en staat in het openlucht museum in Arnhem. Deze staat daar om uitleg te kunnen verduidelijken wanneer dit nodig is. Een leuk bootje om te bouwen en leuk dat het gebruikt word.