Prins Willem-II

 

 

Prins Willem 2 een schitterend schip om te bouwen met alle details. Ik heb hiervan een setje tekeningen van een modelbouw doos dat is uitgebracht door Corel. Dit schip wil ik zo natuurgetrouw opbouwen en ook de techiek van zo’n scheepje tonen. Een nieuwe uitdaging voor mij om dat ik dat nog niet gedaan heb. Daarnaast is het leuk omdat er veel snijwerk aan te pas komt. De replica op deze foto is helaas afgebrand en nooit meer hersteld omdat daarvoor geen geld genoeg is. Daarnaast had deze replica een stalen constructie en was alleen gebouwd om het uiterlijk van het schip.

Prins_Willem_2

Prins Willem 2 (4)

Onderzoek naar de kiel en stevens leert dat deze op verschillende vormen opgebouwd werden. Meer onderzoek leert dat het schip verbouwd is geweest nadat deze koud is opgeleverd. En dit was vanwege oorlogvoering, dus zijn er verstevigingen aangebracht en is het schip verleng om meer geschut krijt te kunnen. Hier is verder geen documentatie over. Ik had dit graag willen laten zien en heb niet genoeg nautische ervaring om dit te kunnen deconstrueren.

Prins Willem 2  (14)

De bovenstaande tekeningen overgenomen op een nieuw vel om op het hout te kunnen plakken. Nu mogen de delen uitgezaagd worden. Alles gaat bij mij met de hand en een beugelzaadje. Hierdoor zaag ik iets ruim uit zodat ik de rest met de vijl en schuurpapier kan afwerken zodat het naadloos past. Daarnaast heb ik alle gelijmde delen eerste met een potlood bewerkt om zo een mooie naad te krijgen anders is het werk wat er in zit niet meer te zien.

Prins Willem 2  (25)

Het zelfde geld voor de achtersteven. Deze is in onderdelen opgebouwd en voorzien van de breeuwnaden om zo de techniek van het bouwen te kunnen zien. Hier komen straks spanten op gemonteerd wat het weer minder zichtbaar maakt. Daarom deze manier.

Prins Willem 2  (24)

De gebruikte tekening een grotere schaal uitgeprint en de kiel met stevens is zover klaar. Een leuke methode om te bouwen. Maar door onderzoek zal dit niet snel gaan.

Prins Willem 2  (27)

Omdat ik de kiel recht wil houden heb ik een werkplank gemaakt. Deze werkplank heeft een aantal latten volledig recht waar de kiel tussen valt. Wanneer de eerste spanten uitgezaagd kunnen worden zal hier nog een opstelling rek voor komen. Later hierover meer.

 

Word vervolgd.