Decals plaatsen

Het plaatsen van een decal is toch een lastig karweitje. Vaak hoor ik dat mensen er toch wel wat moeite mee hebben. Daarom heb ik een kleine werkbeschrijving gemaakt. Het plaatsen van decals is een klusje waarvoor je in ieder geval de rust en tijd moet nemen. En wat kleine gereedschappen. Ik laat je stap voor stap zien hoe je een decal er mooi op krijgt zonder breuken, kreukels of blaasjes.

decals plaatsen (1)

Als eerste de benodigdheden. De set met decals, bakje water, scalpel, pincet een kwastje en een wattenstaafje. Er staan twee flesjes met chemicaliën bij. Deze die ik heb zijn Set en Sol. Een om de decal zacht te maken zodat deze er mooi overheen vloeit en één om de decal strak te laten trekken zodat er geen onzuiverheden ontstaan zoals rimpels, kreukels of luchtbelletjes.

decals plaatsen (3)De decal die wij gebruiken is uitgesneden uit het velletje met decals. Het bakje water mag niet te koud zijn. Ik zelf gebruik lauw tot handwarm water. Hierdoor laat de decal wat beter los van het velletje papier. Na een halve minuut zal de decal beginnen met los weken. Door het papier even heen en weer te wiebelen kun je zien dat de decal los komt.

decals plaatsen (5)De eerste vloeistof word nu gebruikt. Met een klein kwastje breng ik dit aan op het model. Ik gebruik alleen wat ik nodig heb. Dan gaat zo’n potje echt jaren mee met dit soort kleine decals. Een kleine druppel is dus echt genoeg.

decals plaatsen (6)Nu de decal van het stukje papier is los geweekt kan deze met een pincet op het model geplakt worden. Door de vloeistof zal deze wat zachter worden en mooi over de ronding heen vloeien zonder dat er rimpels of kreukels ontstaan.

decals plaatsen (8)Met een wattenstaafje kan de decal nog wat op de plaats geschoven worden. Het voordeel is dat deze nu het overtollige vocht opneemt. De rest van het vocht kan er met wat lichte druk onder vandaan geduwd worden tot de decal mooi droog is. Ik laat de decals ook altijd even mooi drogen voordat ik daarna verder ga.

decals plaatsen (9)Nu de decal mooi heeft kunnen drogen kan de Set er op. Bij een ander merk kan de naam natuurlijk anders zijn. Deze zorgt ervoor dat de decal zich goed hecht. Ook hier kan dit met een kwastje overheen aangebracht worden. Ik laat deze even een paar minuutjes inwerken en dep dit daarna aan met een wattenstaafje tot het mooi droog word.

Het is verder belangrijk dat de decals nu goed door en door droog worden alvorens er een blanke lak laag overheen aan gebracht kan worden. Wanneer er verweerd word kan er gekozen worden dit natuurlijk eerst te doen. En daaroverheen de blanke lak laag aan te brengen.

decals plaatsen (10)Ik vind leukst om in nieuwstaat te werken. En zal dus niet verweren. De decals zijn inmiddels voorzien van een blanke laag lak. In dit geval van Revell. Ook heb ik gekozen voor mat. Dit geeft een schaalmodel toch het mooiste weer. Mocht je nog vragen hebben? Stel ze gerust.