Dekken voor sloepen

Zelf dekjes of dekzeiltjes maken voor sloepen kom ik vooral in de plastic modelbouw tegen. Bij een modelbouw doos voor een scheepsmodel is het vaak zo dat een sloep geen dekje heeft. Vaak is het sloepje lelijk aan de binnenzijde of heeft een dekzeil op een schip in ruste.

Ik laat zien hoe je dit makkelijk met schuurpapier een dekje kunt uitbeelden. De zandkorrel is hiervoor juist voor de grotere schalen of beter gezegd, kleinere schepen.

sloepdekjes (2)

Als eerste kan de omtrek van het sloepje op de achterkant van een stukje schuurpapier en knip dit wat breeder uit. Op het voorbeeld is vaak wel te zien hoeveel breeder. In dit geval heb ik 3 mm breeder gekozen. Het afgetekende schuurpapier kan uitgeknipt worden. Let hierbij wel op dat je hier wel de schaar mee bot maakt en dus een oude schaar gebruikt. De randjes van de omtrek kunnen gebruikt worden om het schuurpapier te vouwen. Het dekje kan er nu op gelijmd worden. Let op. De schuurkorrel zal nog geschilderd worden en moet dus aan de zichtkant.

sloepdekjes (3)

De dekjes kunnen vast gelijmd worden en geschilderd. Ik zelf gebruik hiervoor eerst een grondlaag of een primer om de korrels vast te houden. Dan word het dekje in kleur geschilderd. Een kleine tip is om het schuurpapier eerst even te testen. Elk schuurpapier is anders. Hiermee bedoel ik de korrel. Een grove korrel geeft niet het gewenste resultaat en een te fijne ook niet. De korrel van het schuurpapier beeld na het schilderen het kanvas heel goed weer als de juiste korrel gebruikt is.

sloepdekjes (4)

Veel sloepdekjes hebben een koord om het dekje mooi strak om de dolboorden te houden zodat deze er niet afwaait. Als koord gebruik ik vaak gewoon DMC garen. Dit word ook wel eens splijtgaren genoemd. Hiermee kan je makkelijk de juiste dikte maken. Met een druppeltje houtlijm zet ik het koord vast en na drogen stip ik wat druppels om de doorvoer ogen uit te beelden in de wat kleinere sloepen of grotere schalen.

Wanneer alles mooi droog is kunnen de lijmdruppels geschilderd worden. Hierdoor word de doorvoer wat duidelijker aangezet. Zodat het er realistisch uitziet en je bent klaar. De rest van de sloep kan natuurlijk nog verder afgewerkt worden maar daar gaat deze uitleg niet over.

SANYO DIGITAL CAMERANatuurlijk kun je dit ook in de kleinere schalen uitvoeren. Het leuke daarvan is dat je dan gelijk ook nog wat beter op detail kunt letten. Ik heb bij de Conder destijds een dekje gemaakt met punten er aan zodat deze met een koord onder het sloepje vast gezet kan worden. Ik denk dat het er best realistisch uit ziet op deze manier.