Goed afplakken

Bij veel collega bouwers heb ik gezien dat het bouwen goed gaat totdat de verf op het model moet. Doordat er afgeplakt moet gaan worden heb ik vaak gezien dat de verf onder het tape kruipt. Dit geeft een lelijke lijn terwijl dit een strakke lijn moet zijn. Daarnaast heb ik vaak gezien dat de verf zelfs met de tape mee er af getrokken werd.

afplakken (1)

Aan de hand van de Marseille waar verder geen verslag van is laat ik zien hoe er goed afgeplakt kan worden.

afplakken (6)

Als eerste worden de delen afgeplakt wat geschilderd worden. Zorg ervoor dat het model wat van hout is wel eerst is voor behandeld met een blanke lak. Anders zal de verf uitvloeien door de houtnerf. Het afplak tape zal goed in de hoekje aangedrukt moeten worden. Ik gebruik zelf altijd mijn nagels hiervoor. Door mijn nagel over het tape heen te wrijven zal het taperandje ook aan gedrukt worden. Dan zal de verf er niet meer onder kruipen.

Een tip. Wanneer je afplak tape gaat aanschaffen kijk dan goed naar welke tape je aanschaft. Er is veel oude of zelfs gewoon rommel in de verkoop. Wanneer de tape oud is laat het de lijm vaak plakken en dit blijft op je model zitten of is uitgedroogd. Wanneer je goedkope tape hebt is dit vaak te plakkerig waardoor ook problemen ontstaan met  het verwijderen van de tape. Deze zal of scheuren of verf en zelfs stukken van je model mee nemen.

Dus schaf de tape aan daar waar de doorloop het snelst is en koop hiervoor de betere merken, Het is de investering waard. Denk hierbij aan Tamiya tape of Schotsh 3M tape. Dit zijn slechts voorbeelden en geen reclame voor deze fabrikanten.

afplakken (5)

Omdat er vaak allerlei ronde hoeken en lijnen zijn kan dit met een mesje ingesneden worden. Hiervoor is het belangrijk dat er een echt scherp mesje gebruikt word. Ik zelf vervang het mesje hier voor een nieuwe omdat ik dan zeker weet dat het scherp genoeg is. De tap moet dan ook echt in één keer doorgesneden worden om een strakke lijn te krijgen. Ik heb zelf een oud mesje wat ik afgeslepen heb en dus ook echt bot zodat ik daar de binnenhoeken mee kan aandrukken en daarna dit kan doorsnijden. Dat is een kwestie van mesje wisselen in de houder. Ook nu weet je zeker dat er niets onder door zal kruipen.

afplakken (7)

Het schilderen van de onderdelen kan beginnen. Voordat de verf opgezet kan worden als je wat meer hebt afgeplakt zal  het aandrukken nog een keer moeten gebeuren vlak voor dat je gaat schilderen. Ik schilder met een halfnatte kwast als het ware. De kwast strijk ik even op een doekje af nadat ik deze in de pot heb gedoopt. Daardoor is er niet heel veel verf tegelijk waardoor ook hier het kruipen niet gebeurt. Het schilderen is met de streek van de tape af en nooit er naar toe. Dan ontstaat er verdikte randjes die net zo hoog zijn als de tape dik is. Dat is op een schaalmodel erg dik.

Het kan zijn door de schildertechniek dat je wel wat meer lagen moet aanbrengen. Daar zit ook gelijk de reden in dat de tape goed van kwaliteit moet zijn en deze wel nog los moet laten zonder de lijm achter te laten.

afplakken (8)

Het afhalen van de tape is net zo belangrijk als het er op aanbrengen. Het kan zijn als dat de verf om de een of andere reden niet heeft gepakt deze toch nog los kan laten. Door de tape schuin onder de hoek van de bovenstaande foto er af te rollen zal dit de verflaag als het ware doorsnijden door de rand van de tape. Dit voorkomt dat de verf scheurt.

Ik heb op deze manier geprobeerd in beeld te brengen hoe ik afplak en is natuurlijk niet de enige manier van goed afplakken. Echter gaat dit bij mij nooit mis en ook niet bij mensen waar ik heb voorgedaan. Zij houden zich ook aan de regels die ik neergeschreven heb.

Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om mijn contact formulier te gebruiken.