Houten werkdek leggen

Een werkdek leggen zien wij vaak op moderne schepen zoals slepers en andere werkschepen. Een voordeel van een houten werkdek is dat dit niet glad is en qua onderhoud beter te behandelen is dan een metalen dek dat met antislip behandeld moet worden.

Het leggen van zo’n houten dek op een schip hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar ik heb toch vaak de vraag gekregen hoe dit het makkelijkste is. Ik heb zo in de loop der jaren mijn eigen manier ontdekt en dat is volgens mij toch één va de makkelijkste manieren.

Dek leggen (2)

Als eerste teken ik het dek af wat beplankt moet worden met hout. Doordat ik het afteken kan ik makkelijk de lijsten aanbrengen. Deze lijst laat ik zelf wel altijd afsteken van het dek zelf. En soms schilder ik deze eerst op omdat er een kleur moet zijn. In dit geval zal dit gelakt worden.

Dek leggen (1)

Doordat ik de lijsten in verstek wil leggen lijm ik het eerste deel vast. Het schuine deel zit er niet aan en de lijst overlapt. Ik zorg er wel voor dat het laatste stukje niet gelijmd is omdat dit afgesneden word. Door daar haaks de volgende lijst overheen te leggen kan dit met een kleine beitel van hoek naar hoek doorgestoken worden. Doordat deze zoals ik op de foto laat zien in één keer doorgestoken word zal het hout ten aller tijden aansluiten en heb je ook gelijk de goede hoek.

Dek leggen (3)

Wanneer de hele lijst is aangebracht kan deze gevuld worden met fineer. Als eerste zal er een middenlijn afgetekend worden. Deze middenlijn is belangrijk omdat dan het dek mooi vanuit het midden naar buiten gelijk blijft. Er kan nu gevuld worden met strips.

Dek leggen (4)

De eerste strip word aansluitend aan één zijde geplaatst waardoor deze aan de andere zijde overlapt. Door de beitel op het overlappende punt te zetten kan deze doorgestoken worden. De strook fineer word dan ook vlak tegen het potlood lijn vast gelijmd nadat deze op lengte is gestoken. Op deze manier past deze exact en komen er geen kieren.

Dek leggen (5)

Een hoek uitsnijden uit het fineer is wat dan vaak voorkomt. Doordat ik de strook fineer vlak leg tegen de andere strook kan deze ingesneden worden met een mesje die tegen de lijst aan het fineer insnijd. Dan het zelfde maar dan om de lengte te bepalen van het geen er af moet. De strook kan dan omgedraaid worden en past dan exact langs de hoek zonder kieren. Aan de andere zijde maak de strook op de zelfde manier op maat als hiervoor is beschreven.

Dek leggen (7)

Nu is er een kier te zien maar dat komt omdat deze niet is gelijmd. Soms zal er nog een klein stukje vanaf moeten. Pas daarom eerst of het ook daadwerkelijk exact past. Dit voor de zekerheid.

Dek leggen (8)

Ook zullen de schuine hoeken op dezelfde manier uitgestoken moeten worden. Wanneer je met een kleine beitel eerst de schuine kant afsteekt kan de strook op maat gemaakt worden. Zo word er doorgelegd tot het einde van de lijst.

Dek leggen (9)

Wanneer het werkdek volledig beplankt is kan er afgewerkt worden. Dit is voor mij het lakken in de blanke lak. Let hierop dat deze lak wel mat moet zijn. Olie kan natuurlijk ook. Net wat je wilt of mooi vind. Omdat ik lak gebruik ga ik nu nog niet schuren. Licht schoonmaken wel. Dan verdunde lak er overheen. De lak verdun ik ongeveer met 20% verdunner.

Dek leggen (10)

Nu de lak er op zit en gedroogd is kan er wel geschuurd worden. Het verdunnen van de lak heeft ervoor gezorgd dat dit goed is ingetrokken in het hout. Nu kan het dek vlak geschuurd worden. Zoals te zien gebruik ik geen breeuwnaden. Een werkdek hoeft niet waterdicht te zijn omdat deze op een stalen dek gelegd is. En dus niet gebreeuwd. De planken liggen tegen elkaar aan.

Dek leggen (11)

En weer schuren. Nu kan de lak er wel op zoals deze is. Een water gedragen lak kan er wel wat dikker op gesmeerd worden. Het de kan dan eerst drogen.

Dek leggen (12)

Het dek gelakt en mooi droog. Zoals je ziet is mat nog niet mat genoeg. Zoals bij dit dek het geval is mag er n nog een laatste laklaag overheen zodat het mooi strak en glad is. Dit is een schip voor shows en daar ziet men graag glad en strak.

Dek leggen (13)

Nu de lak goed droog is kan dit nog een keer met een watervast schuurpapier met een hele fijne korrel geschuurd worden. Het schuren van het dek gebeurt lichtjes waardoor de lak de glans verliest. Nu kan deze een beetje gepolijst worden zodat de glans niet terug komt.

Dit werkdek is op de Siluna neer gelegd. Wil je zien hoe het schip verder opgebouwd is, deze staan onder scheepsbouw verslagen.