Houtnerf nabootsen

Het bouwen van een bouwdoos van plastic heeft zo zijn uitdagingen. Een uitdaging hierin is het houtwerk. Bijvoorbeeld dekken. Hoe schilder je dit? Er zijn zelfs fabrikanten die er speciale upgrades voor verkopen van hout. Daardoor moet een dek overlegd worden met houtwerk. Dit is mooi maar erg duur. En ook niet altijd haalbaar. Houtnerf kan dan ook heel goed nagebootst worden met verf.

Houtnerf schilderen (1)

Een standaardje van de H.M.S. Victory is van plastic. En deze ga ik ook gebruiken. Het is geen lelijk standaardje als dit van hout zou zijn. Dus heb ik het eerst in een primer gespoten. Deze primer is nodig om de verf goed te laten hechten. Dat principe is bij alle kunststof. Ik had zelf nog een restje roestrood staan. Anders zou ik dit met verf opgeschilderd hebben als basis kleur. Zwart is hiervoor te hart.

Houtnerf schilderen (2)

Oker en kaki streepjes over het kunststof plaatje speels aanbrengen. Denk hier vooral niet te veel bij na. De houtnerf ontstaat in een later stadium. Dit is wel de basis en verschil in kleur naast elkaar is belangrijk.

Houtnerf schilderen (3)

Een kleur bruin er naast en tussen en alles met vegen aanbrengen. Het is handig hiervoor een oude kwast te gebruiken omdat daar de haren van uit elkaar staan. Dit geeft gelijk een effect die je wil hebben. De nerven zijn nu klaar en zullen worden voorzien van een filmlaag wanneer dit goed droog is.

Houtnerf schilderen (4)

Ik wilde donker hout nabootsen dus ik heb meerdere lagen aangebracht. De filmlaag is een beits van Vallejo in dit geval Smoke. Maar kan ook met Inkt van Warhammer/GamesWorkshop of een houtkleurige beits van de bouwmarkt. Hoe meer lagen des te donkerder dit word.

Houtnerf schilderen (5)

Het standaardje zoals het geworden is. Ik heb in dit geval de steunen in oud goud geschilderd wat een nostalgisch effect geeft. Ik vind het een aardig standaardje op deze manier.