Inwendig afteken blokje

Het komt wel een voor, je moet aan een binnenzijde de hoogte aftekenen die gelijk blijft aan de ondergrond. In de modelbouw zien wij die vaak met dekken en bijvoorbeeld geschutspoorten voor kanonnen. Omdat het niet te groot kan zijn heb ik er destijds een klein gereedschapje voor gemaakt wat hier ontzettend bij helpt. Ik laat je in een paar stappen zien hoe ik dit gemaakt heb en hoe dit werkt.

Inwendig afteken micro tool (1)

Om te beginnen gebruiken we gewoon wat afval hout wat voorradig is. Ik begrijp dat niet iedereen afval hout heeft. De vierkante hokjes zijn van mijn snijmat en exact 1cm vierkant. Hierdoor kun je zelf inschatten welke houtmaat je kunt gebruiken indien je dit moet aanschaffen. Daarnaast is een stukje potlood nodig. Ik heb een stukje van een hb potlood afgezaagd en daar de stift uit gehaald.

Inwendig afteken micro tool (3)Als eerste van het hout een klein frame gemaakt. De latjes zijn gewoon aan elkaar gelijmd met houtlijm en na het drogen netjes geschuurd. Dan moet er een schuifje gemaakt worden. In het schuifje zit een gaatje geboord waar het stiftje in klem zit. Maar niet zo klem dat het breekt wanneer je het er in schuift. Door op de schuif twee dwarslatjes te lijmen kun je dit vastpakken tijdens het schuiven. Ook voor de schuif geld, het moet krap aan passen zodat het niet makkelijk te schuiven is.

Inwendig afteken micro tool (2)

Op deze foto is goed te zien hoe het stukje stift van een potlood echt vast geklemd zit. Door deze schuif in het frame heen en weer te schuiven kan de juiste hoogte gekozen worden.

Inwendig afteken micro tool (4)

Doordat de schuif klem zit en extra klem gehouden kan worden met je vingers kan je nu door het frame aan de onderzijde te laten glijden een mooie streep trekken waardoor de potlood lijn het dek volgt en de lijn exact met het dek mee zal lopen. Het dek in dit geval loopt aan de boeg en achtersteven omhoog. Daardoor zullen de kanonspoorten ook iets hoger afgetekend worden en niet te vergeten, de reling kan zo met het dek mee lopen.