Kluis anker

Vaak zit een anker weg gewerkt in de boeg van een schip. Als je dan goed kijkt past dit ander er exact in. Dat noemen wij dan een kluisanker. Omdat dit bij een model schip vaak statisch uitgevoerd word laat ik zien hoe een dummy gemaakt kan worden zodat deze zeer gelijkend is op een werkende. Het is immers een statisch model en geen werkend model.

Kluisanker (1)

Zoals ik al schreef, het betreft een dummy anker. Deze kan in de kluis gelijmd worden dus blijft het anker vlak. Als eerste word het anker opgemeten. de buitenmaten zullen dan uitgesneden worden. Nu deze buitenmaten goed zijn en het vierkantje in de kluis in de boeg past kan het anker uitgesneden worden. Links heb ik het anker schematisch uitgetekend en rechts al grof uitgesneden.

Kluisanker (2)

Nu het anker is uitgesneden kan deze afgewerkt worden. Deze word dan ook rondom netjes gevijld worden. Ik heb ook de vlakke platten er op gezet. Deze vlakke platen lijm ik in één keer doormiddel van een strookje vast te lijmen. Deze kan dan na het drogen afgesneden en op maat gevijld worden.

Kluisanker (3)

Vaak zie ik kleine openingen in het anker zitten. Deze boor ik er in met een boortje en vrees deze een klein beetje uit met een groter boortje zodat alle braampjes weg zijn en een kleine hoek is ontstaan.

Op het hart van het anker word een verdikking aangebracht. Het scharnier van de ankerstok.

Kluisanker (5)

Nadat het anker op kleur is gespoten. In dit geval licht grijs kan het op het schip in de kluis gelijmd worden. Zoals ik al aangaf, het is een dummy anker. Zo op deze manier is het een overtuigend anker geworden wat eenvoudig zelf te maken is.