Kunststof dek in houtstructuur

Eigenlijk is dit een vervolg op mijn pagina houtstructuur schilderen. Maar dan toegepast op het schilderen van een houten dek op schepen van plastic modelbouwdozen. Er worden vaak ook houten dekken verkocht die zeer mooi zijn. Maar deze zijn vaak duur en is dan ook de vraag of het wel goed uitpakt. Ik probeer aan de hand van de onderstaande foto’s te laten zien dat een dek ook geschilderd kan worden zodat het lijkt op hout.

Dek schilderen (1)

Als eerste benodigdheden is een bakje water en wat inkt. Daarnaast een klein kwastje wat niet te nieuw is.

Dek schilderen (3)

Het te schilderen dek word als eerste goed afgeplakt. Neem eens een kijkje in het topic afplakken als je daar moeite mee hebt. En in een oker of lichtbruine kleur geschilderd. Doordat de flimlaag die hier op aangebracht word donkerder word is dit licht genoeg.

Nu de verf droog is kan de inkt aangelengd met water ong. 50% van beiden aangebracht worden. Het mag echt heel ruim aangebracht worden. Doordat alles heel vloeibaar is kan de vloeistof goed overal tussen kruipen waardoor natuurlijke schaduwen ontstaan in hoekjes en kiertjes.

Dek schilderen (4)

Dit word laag over laag aangebracht met flinke kwast strepen. Juist doordat er een flink aantal lagen met kwast strepen zijn zal dit straks de nerf gaan vormen. Dit herhaal je net zo lang als dat nodig is om de juiste tint te krijgen.

Dek schilderen (5)

De truc om het houtnerf te verslijten waar gelopen word en de diepte te krijgen is het afhalen van de aangebrachte filmlaag. Ik gebruik hiervoor aceton. Een klein druppeltje op een doekje zodat dit niet nat is en wrijven over de globale oppervlakken. Rustig wrijven zonder teveel kracht dit helpt niet. En neem de tijd hiervoor je zult vanzelf zien dat er delen lichter worden. Hoe langer je wrijft hoe lichter de delen worden.

Dek schilderen (6)

Omdat de delen die makkelijk geraakt worden door het doekje lichter zijn dan de delen bij de onderdelen die op het dek liggen krijg je een natuurlijk verloop van licht naar donker. Dit en doordat de kwaststrepen ook goed zichtbaar blijven ziet het er toch uit hals zijnde hout. Straks wanneer het dek vol staat met van alles en nog wat is dit ook een mooi rustige omgeving zodat de andere delen de aandacht krijgen en opvallen.

Dek schilderen (9)

Nu het dek goed is gegaan kan dit in de matte blanke lak geschilderd worden. Hout word als dek nooit gelakt omdat je anders uitglijd. Gelakt hout en water is spekglad. Daarna kunnen de overige onderdelen die op het dek staan geschilderd worden. Het is dus wel belangrijk om het dek als eerste te schilderen.