Leren bekleding schilderen

Het schilderen kunststof zodat dit op leer lijkt is best lastig. Toch met een paar kleine handvatten kan dit een bijzonder mooi resultaat opleveren. Ik probeer met een paar foto’s uit te leggen zodat je zelf ook aan de slag kan.

020820091317

De basis een leren stoel voor de Ferrari van Castoldi een hydroplane. Ook hier heb ik een verslag van gemaakt. Deze vind je hier.

Deze stoel is gemaakt van kunststof en is voorzien van mooie details. De Ferrari had destijds een roden bekleding van leer. Deze zal daarom ook geschilderd worden.

Als eerste een primer. Ik kies een lichte kleur primer. Daardoor komt de rode laag er straks beter op. Deze zal wat feller worden dan wanneer de primer donker gekozen word.

030820091321

Als eerste de stoel in een rode kleur geschilderd. Ik schilder het in meerdere lagen zodat het rood mooi egaal is. Op de foto is goed te zien dat een wash van inkt is aangebracht in de naden en plooien. Door donker bruine inkt met water te mengen krijgt het diepe gedeelte een donkere kleur en het hoger gelegen gedeelte een lichtere kleur.

030820091322Door met meerdere lagen inkt te werken krijg je vanzelf de kleuren die je wilt hebben. Ook is het vaak handig om met een penseel wat onverdunde inkt te laten lopen. Dit kan met een klein penseel die in de inkt gedoopt is. Deze over de naad heen trekken, de inkt loopt vanzelf in de naad. Als ik tevreden ben met het schaduw effect wat er nu is laat ik alles nog even drogen voordat ik verder ga.

040820091329Omdat leer nooit een egale kleur heeft bewerk ik alles nog even verder met een doekje en wat inkt. Ik gebruik hiervoor een katoenen doekje welke ik in de inkt dep. Doordat ik deze weer tamponerend op het oppervlak druk ontstaan er lichtere en donkerdere plekken. Nu laat ik deze stap weer drogen en highlicht er nog wat lichtere plekken op. De highlichts breng ik aan door met een beetje verf op de kwast die bijna droog is en dus niet veel meer afgeeft over het gehele oppervlak heen te wrijven. Gebruik hiervoor een oude kwast of penseel omdat dit slecht is voor de haren van je kwast. Doordat de verf alleen op de hoger gelegen plaatsen aangrijpt en niet op de lager gelegen plaatsen krijg je lichtere plekken.

Alles kan wanneer je tevreden bent met het resultaat in blanke matte vernis of lak geschilderd worden ter bescherming.

040820091325Nu alles klaar is kan de stoel geplaatst worden in het model. Ik hoop je hier wat mee te hebben kunnen inspireren om zelf ook mee aan de slag te gaan.